Heusden wil minder medicijnen in het riool

Publicatie: 28 jul 2021 | Update: 19 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Heusden gaat oude, ongebruikte medicijnen voortaan ophalen bij de apothekers. De gemeente hoopt dat inwoners die medicijnen hierdoor vaker gaan inleveren, in plaats van door de wc te spoelen of in de gootsteen weg te spoelen. Medicijnen zijn namelijk klein chemisch afval.

Om die laatste reden kunnen mensen hun overtollige of oude medicijnen al gratis inleveren bij de milieustraat. Veel medicijngebruikers zijn echter al wat ouder en niet altijd meer even mobiel. De afstand naar de milieustraat kan dan te ver zijn, waarna mensen mogelijk kiezen om de pillen, poeders en drankjes weg te spoelen. Als dat gebeurt, wordt daarmee echter het oppervlaktewater vervuild.

Eén apotheker stopt

Oude, ongebruikte medicijnen kunnen ook worden ingeleverd bij apothekers. In elk geval één apotheker in Heusden bracht zelf de bij hem ingeleverde medicijnen naar de milieustraat, maar heeft laten weten daarmee vanwege organisatorische redenen te zijn gestopt. Heusden weet niet of de andere apothekers ook medicijnen innemen, verwerken en afvoeren – al dan niet naar de milieustraat. Overigens ziet de landelijke apothekersorganisatie KNMP dat wel als een maatschappelijke taak.

Hoe dan ook, Heusden gaat de Afvalstoffendienst ’s-Hertogenbosch vragen eenmaal per acht weken een rondje langs de apothekers te rijden, om daar de ingeleverde medicijnen op te halen. Dat gebeurt in andere gemeenten ook al. Heusden hoopt dat daarmee inwoners vaker de ongebruikte medicijnen en bijvoorbeeld hoestdrankjes inleveren bij de apotheker, omdat die vaak dichterbij zit is dan de milieustraat. En hoe meer wordt ingeleverd, hoe minder medicijnen in het riool belanden, redeneert Heusden.

2000 euro

Deze nieuwe aanpak kost Heusden wel geld, naar schatting zo’n 2000 euro per jaar. Dat zijn niet alleen kosten voor het ophalen van het afval en de verwerking ervan. In dat bedrag zitten ook de kosten voor speciale naaldenbekers aan apothekers (en eventueel de inwoners) waarin ze gebruikte naalden veilig kunnen aanleveren.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!