Hoe wordt papier gerecycled?

Publicatie: 2 apr 2020 | Update: 7 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Nederland recyclingland

De gelezen krant en gebruikte doos zijn grondstof voor nieuw papier en karton. Nederland is een echt recycling land. Gebruikt papier en karton wordt schoon, droog en gescheiden ingeleverd en hergebruikt.

Nederland is koploper op het gebied van de recycling van papier en karton. In 2017 werd 1.267.000 ton aan niet-verpakkingen en 1.262.000 ton aan verpakkingen van papier en karton op de Nederlandse markt gebracht. 84% van dat papier en karton wordt ingezameld en gerecycled. 85% van het in Nederland gemaakte nieuwe papier en karton bestaat uit oudpapier en -karton.

Recycling

Voor de helderheid: recycling is niet alleen het inzamelen van gebruikte materialen en producten. Het gaat om de inzameling en het hergebruik daarvan.

Inzameling particuliere huishoudens

De inzameling van oudpapier wordt gecontroleerd door de gemeenten. Het ophalen bij huishoudens wordt gedaan door een vereniging, school, kerk of de gemeente zelf. Voor de inzameling zijn er vier methoden; twee haal- en twee brengsystemen.

Ophalen:

-met een kraakperswagen langs de huizen

-door het ophalen en legen van minicontainers (kliko’s)

Brengen:

-naar een boven- of ondergrondse container in een milieuparkje

-naar een container bij school, kerk of vereniging

De oudpapieronderneming neemt het oudpapier af, reinigt en sorteert het. Vervolgens perst zij het tot balen, slaat het op en transporteert het naar een papier- of kartonfabriek.

Oudpapier als grondstof

In de papierfabriek wordt het oudpapier opgelost in water. De papiervezels weken daarbij los van elkaar. Zo ontstaat een vezelbrij (papierpulp). Vervuiling zoals nietjes, paperclips, plakband en zelfs zand of piepschuim, wordt met behulp van verschillende zeeftechnieken uit de vezelbrij gehaald. Indien nodig voor het eindproduct, wordt ook de drukinkt verwijderd.

Nieuw papier

De pulp vormt de basis van nieuw papier en karton. Pulp bestaat uit houtvezels en water. Op het moment dat de pulp de papiermachine ingaat is de verhouding vezel – water 1% vezel tegenover 99% water. In de papier- of kartonmachine wordt de pulp met een zeef ontwaterd. Aan het einde van de zeef loopt de natte en broze papierbaan tussen twee walsen door. Zo wordt nog meer water uit het papier geperst. Vervolgens wordt het papier gedroogd, geëffend en glad gemaakt.

Kringloop

Wanneer het papier en karton de fabriek verlaat, kunnen er weer nieuwe producten van worden gemaakt. De kringloop van papier kan opnieuw beginnen!

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!