Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) Fine Art

Publicatie: 31 okt 2022 | Update: 10 nov 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De HKU onderscheidt zich met het hoger onderwijs in de kunsten en media. Ze zijn een drijvende kracht in cursussen en innovatie voor de creatieve industrie en een van de grootste kunst universiteiten in Europa. HKU heeft negen scholen met in totaal 4400 studenten: Beeldende Kunst, Design, Muziek en Technologie, Spel en Interactie, Kunst en Economie, Media, Utrechts Conservatorium, Theater en Creatieve Transformatie. Enkele werkplekken zijn Lab Pastoe en Texspace.

Met kunst leveren zij een bijdrage aan innovatie. In zowel bestaande als zich ontwikkelende beroepspraktijken in de creatieve industrie én de culturele sector. Zij geloven dat samenwerking tussen kunstdisciplines en tussen kunst en andere domeinen bijdragen aan innovatie. Ook draagt dit bij aan hun aanpassingsvermogen in tijden van maatschappelijke veranderingen. Hiermee leveren ze al ruim 30 jaar een grote bijdrage aan de vernieuwing van de creatieve beroepssector. En spelen ze in op actuele, maatschappelijke kwesties.

Creatief makerschap staat centraal

Zij bereiden studenten voor op een toekomst waarin zij waarde creëren met hun talent in het maken, hun professionaliteit en hun autonome manier van denken. Creatief makerschap: dat staat centraal bij hun. Maken, leren en onderzoeken komen samen in hun onderwijs en onderzoek. De inzet van innovatieve technologie is daarbij belangrijk. Zij geloven dat hun kennis en expertise in creativiteit, maken en ontwerpen hun steeds opnieuw in staat stelt om innovatieve processen in de samenleving te verrijken en versnellen.

Werkplaatsen en faciliteiten

Lab Pastoe

Er zijn talloze technieken die je kunt gebruiken. Wat als je er een eigen draai aan geeft, bijvoorbeeld door technieken te combineren of nieuwe materialen uit te proberen? Ontdek het in Lab Pastoe.

Bij Lab Pastoe gebeuren de gekste dingen. Zij adviseren u over productieprocessen, materialen en gereedschappen. En waar nodig verwijzen zij je door naar andere HKU-werkplekken. Samen met studenten en docenten werkt Lab Pastoe aan een uitgebreide collectie materialen, processen en recepten voor het materiaalarchief.

Lab Pastoe heette vroeger de Grafische werkruimte. Je kunt er nog experimenteren met verschillende druktechnieken, zoals linoleumsneden en houtsneden. Plus monotype en (fotografisch) etsen bijvoorbeeld.

Texspace

In de Texspace-werkruimte draait alles om textieltechnieken. Experimenteer met zeefdruk, borduursels of sublimatie, wat je maar wilt. Bij Texspace combineren we vakmanschap graag met nieuwe technologieën. U kunt uw zeefdruk bijvoorbeeld op de computer bewerken. Als je vervolgens de patronen afdrukt voor het object dat je wilt maken, kun je echt je ontwerp komen maken in de werkruimte.

Deze werkruimte op locatie IBB-laan is opgedeeld in twee delen. In het printgedeelte kunt u uw materiaal bedrukken en/of verven. In de bouw kun je combinaties maken van textiel en andere flexibele materialen.

Onder het motto ‘De kunst van de HKU: nieuwe praktijken, nieuwe oplossingen’ leiden ze getalenteerde studenten op om innovatieve, op kunst gebaseerde oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke uitdagingen.

HKU-studenten en -afgestudeerden zetten hun talenten niet alleen in binnen de culturele sector of creatieve industrie. Ook passen zij hun creatieve en artistieke manier van denken en werken toe op innovaties op uiteenlopende maatschappelijke terreinen. Denk aan zorg, welzijn, onderwijs of ontwikkelingssamenwerking.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!