Batterijen uit elektrische en hybride auto’s van Honda worden in een groeiend aantal Europese landen ingezameld voor recycling.

Honda Motor Europe heeft hiertoe de bestaande samenwerking met SNAM, voluit de Société Nouvelle d’Affinage des Métaux, uitgebreid. SNAM onderzoekt of de ‘tweedehands’ batterijen te gebruiken zijn voor de opslag van vernieuwbare energie in industriële toepassingen en wil er, als dat niet het geval is, de waardevolle materialen als cobalt en lithium uit halen. Via een speciaal webplatform kunnen dealers het ophalen van de batterijen bij SNAM regelen. Dit gebeurt dan binnen twee weken vanuit centrale magazijnen, zodat de dealers de batterijen niet zelf hoeven op te slaan. Honda werkt al sinds 2013 samen met de Franse specialist om de traceerbaarheid van batterijen te verzekeren en er ook voor te zorgen dat ze verder worden verwerkt volgens de daarvoor geldende Europese regels.

De samenwerking wordt nu uitgebreid naar 22 landen, waarbij beide partners gaan onderzoeken of een meer duurzaam hergebruik mogelijk zou zijn. Tom Gardner, senior vice-president Honda Motor Europe: “Nu de vraag naar onze steeds uitbreidende range van hybride en elektrische modellen blijft toenemen, wordt het ook belangrijker om de batterijen op de meest milieuvriendelijke manier te managen.”

Recente marktontwikkelingen kunnen het volgens Gardner mogelijk maken dat batterijen een tweede leven kunnen krijgen voor de energievoorziening aan bedrijven. “Of dat we met verbeterde recycle technieken waardevolle grondstoffen kunnen terugwinnen, die gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe batterijen.”

Gerelateerd