Houten producten van afgekeurde Rotterdamse bomen

Publicatie: 4 jun 2023 | Update: 23 okt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Een tafel van een eik uit het Kralingse Bos of een puzzel van een populier uit het Zuiderpark: de start-up Rotterdamskrom maakt het. Twee jonge ondernemers, Jasper en Niek, zorgen ervoor dat hout van afgekeurde bomen gebruikt wordt. Ze verkopen de eerste circulaire vlinderdas ter wereld.

Jasper Smit komt uit een ondernemersfamilie en tijdens zijn studie Bedrijfskunde hoorde hij over betekenisvol ondernemen. Daar ging zijn hart meteen sneller van kloppen. Hij kwam in contact met Niek, die circulaire bedrijven adviseert, en Job, die als bomenverzorger voor een groenaannemer werkt. Samen bedachten ze Rotterdamskrom. Nee, hun producten zijn niet krom, maar het hout is niet perfect.

Hergebruik van Rotterdamse bomen

Regelmatig worden bomen in de stad gekapt, onder andere als ze ziek zijn. Jasper gaf als voorbeeld aan dat een boom een schimmel heeft, maar dat zit alleen aan de onderkant. De rest van het hout is nog goed genoeg om producten van te maken. Precies dat doen ze bij Rotterdamskrom.
Ze werken nauw samen met Buurman uit de Keilewerf. Zij verkopen al tien jaar planken van afgekeurde stadsbomen. Bij hun kopen klanten meteen een eindproduct, zoals een tafel, wandplank, onderzetters en binnenkort een puzzel. Grappig feitje: in het tafelblad drukt Rotterdamskrom een NFC-chip. Zodra je je telefoon hierop legt, krijg je het bomenpaspoort te zien. Dan weet je precies waar jouw tafel in de stad stond.

Blauwe stad aan de Maas

Rotterdamskrom is gevestigd in BlueCity, een verzamelpand voor ondernemers binnen de circulaire economie. Het oude zwemparadijs Tropicana is de afgelopen jaren omgetoverd tot een ministad aan de Maas. Rotterzwam begon hier met het kweken van paddenstoelen op koffiedik, bij restaurant Aloha eet je low waste gerechten en Vet&Lazy brouwt bier in de kelder van het bijzondere pand. Volgens Jasper is het tof om hier met gelijkgestemden te werken. Ze inspireren elkaar en vertellen het ook als iets juist even niet zo lekker gaat.

De eerste samenwerking binnen het pand heeft hij al: een vlinderdas van stadshout en mangoleer. Het bedrijf Fruitleather maakt leer van fruitresten. Met de overblijfselen van hun productie hebben ze de bandjes de vlinderdassen gemaakt. De strikjes zijn ook van resthout van hun productie gemaakt.

Nieuwe generatie

Jasper is gepassioneerd over circulair ondernemen en vindt dat dingen anders moeten. Ze moeten nadenken over de toekomst van onze planeet. Als jonge generatie kunnen ze ouderen beïnvloeden. Daarmee begint hij dichtbij huis, want zijn moeder is al vegetarisch gaan eten en elektrisch gaan rijden. Zijn vader, die een eigen spellenbedrijf heeft, is wat moeilijker over te halen.

Ze ontwikkelen nu samen een puzzel en dat proces is interessant, want mijn vader denkt vaak nog ouderwets. Zo wilde hij voor hun puzzel van afgedankte Rotterdamse populieren een kartonnen doos uit China bestellen. Makkelijk en goedkoop. Dat vind hij natuurlijk niet kunnen, dus ze maken een kistje van stadshout dat in winkels komt te staan. Daarin liggen de puzzels die verpakt worden in linnen zakjes. Zo kan het ook!

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!