Nu gaat afvalwater van wc, douche of regenpijp na zuivering nog zó de Eem in. Maar straks halen ze bij de rioolzuivering op Isselt éérst warmte uit het rioolwater. Hiermee moeten 2300 tot zevenduizend huizen in Amersfoort duurzaam worden verwarmd. Bijkomend voordeel: hierdoor hoeft er minder biomassa te worden gestookt, waarover in de politiek veel gedoe is.
Er wordt al veel langer over gesproken, maar het gebruik van rioolwater als duurzame warmtebron komt in Amersfoort nu in een stroomversnelling. Een nieuwe studie in opdracht van Warmtebedrijf Amersfoort, Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Amersfoort toont aan dat het goed mogelijk is om warmte te onttrekken uit gezuiverd rioolwater. Inmiddels zijn de eerste handtekeningen gezet door de drie partners. Begin 2023 moet er een plan klaarliggen voor de bouw van de nieuwe installatie.
De woordvoerder van Warmtebedrijf Amersfoort, is zeer enthousiast over het winnen van warmte uit rioolwater. Het is mooi nieuws, dat ze hiermee verder kunnen. Ze kunnen zo duizenden huizen in Amersfoort op een duurzame manier gaan verwarmen met behulp van water dat nu wordt gebruikt om poep en plas weg te spoelen. Schitterend toch? Hierdoor hoeven ze veel minder gebruik te maken van biomassa. Zij hebben altijd gezegd: het warmtenet is duurzaam en wordt steeds duurzamer. Dat bewijzen ze hiermee.
Aardgas eruit, warmtenet erin
De komende tientallen jaren worden een flink aantal wijken in Amersfoort aangesloten op het warmtenet, als vervanging van aardgas. De traditionele cv-ketel wordt dan verwisseld voor een nieuwe aansluiting, waarmee huizen en bedrijven worden verwarmd met warm water.
Het warmtenet wordt gevoed door een mix van verschillende bronnen. Tegen biomassa is veel politieke weerstand, maar is in de opstartfase nodig om warme voeten te kunnen garanderen. Pas als het warmtenet voldoende omvang heeft, kunnen andere bronnen zoals aardwarmte en warmte uit rioolwater deze functie overnemen. Het warmtenet wordt óók gevoed met hulp van andere duurzame bronnen als zonne-energie. Uiteindelijk wordt langzaam gestopt met biomassa.
Nu worden in Amersfoort al hier en daar bedrijven en huizen verwarmd door het warmtenet zoals bedrijven in De Nieuwe Stad, wooncomplex Eemerald en diverse bedrijven op Isselt en De Hoef. De komende tijd komen er ook gesprekken met bewoners van woonbuurt De Plaatsen in de wijk Schothorst-Zuid. Zeventig procent van de bewoners moet willen meedoen. De woningbouwcorporaties, die een zeer groot deel van de woningen in De Plaatsen beheren, zijn nu al vóór.
Duizenden woningen
Even terug naar verwarming uit rioolwater. Hoe werkt het eigenlijk? De rioolzuivering op bedrijventerrein Isselt zuivert afvalwater van de inwoners van Amersfoort, Leusden en Bunschoten. Met hulp van een warmtepomp wordt na zuivering, kort voordat het water in de Eem wordt geloosd, warmte eruit gehaald. Deze warmte wordt opgenomen in het warmtenet, waarmee huizen en bedrijven worden verwarmd. Er zijn inmiddels verschillende scenario’s uitgewerkt, waarbij warmte kan worden onttrokken ten behoeve van 2300 tot zevenduizend huizen.
Warmtebedrijf Amersfoort gaat in het najaar subsidie aanvragen bij het rijk zodat duurzame energie uit rioolwater straks niet duurder uitvalt dan energie die op andere wijze is opgewekt.