IAI benadrukt rol aluminium blikjes in circulaire economie

Publicatie: 14 sep 2022 | Update: 10 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

  • Dit is de eerste uitgebreide openbare studie die de waardeketen voor recycling van drankverpakkingen voor eenmalig gebruik in vijf belangrijke markten analyseert.
  • Uit de gegevens blijkt dat tegenwoordig meer dan 70% van het materiaal dat in aluminium blikjes wordt gebruikt, wordt gerecycled tot nieuwe producten – bijna het dubbele van het gerecyceld glas (34%) en plastic (40%).

In opdracht van het International Aluminium Institute (IAI) werd er onderzoek gedaan naar de recycling van drie drankverpakkingsmaterialen aluminium, glas en plastic (PET). Dit heeft aangetoond dat aluminium blikjes een circulaire economie het beste ondersteunen. Uit het onderzoek blijkt dat er in vergelijking met aluminium blikjes meer glazen en plastic flessen op de vuilstort belanden, omdat ze niet worden ingezameld. Bovendien, het verlies in het recyclingsysteem dat  eenmaal ingezameld wordt, is drie keer hoger voor PET- en glazen flessen dan voor de aluminium blikjes.

Eunomia Research and Consulting bestudeerde in opdracht van de IAI data in vijf regio’s: Brazilië, China, Europa, Japan en de VS. Er is gekeken naar de verwerkingsverliezen aan het einde van de levensduur van aluminium blikjes, glazen flessen en plastic (polyethyleentereftalaat – PET) flessen. In het onderzoek is ook gekeken naar de inzameling, sortering, opwerking en thermische verwerking, closed-loop recycling en open-loop recycling.

Volgens de Vice President Global Public Affairs bij Ball Corporation, is er geen enkele drankverpakking die zijn volledige circulariteitspotentieel heeft bereikt, maar aluminium presteert beter dan glas en plastic (PET) in alle stadia van het afvalbeheersysteem. Tegenwoordig zijn aluminium blikjes wereldwijd de meest gerecyclede drankverpakkingen. Zodra het aluminium blikje bij de consument is opgehaald, heeft het een ongeëvenaarde sorteer-, opwerkings- en hersmeltefficiëntie van 90% vergeleken met glas (67%) en PET (66%). Op basis hiervan kan aluminium worden omschreven als een materiaal bij uitstek voor een circulaire economie. Dit is vooral belangrijk als er wordt gekeken naar het koolstofreductiepotentieel van recycling.

Volgens de Group Executive Strategy & Business Development bij Alumina Limited is het aantal aluminium blikjes dat aan het einde van hun levensduur wordt ingezameld, ongeveer 18% hoger dan bij PET-flessen en 28% hoger dan bij glas. Een groter deel van de PET- en eenmalige glazen flessen komt op stortplaatsen of in het water terecht omdat ze niet worden ingezameld. In een wereld die koolstofarmer wordt, zal dit waarschijnlijk bijdragen aan een grotere vraag naar zowel gerecycled als primair aluminium.

Het aluminium blikje werd in de jaren vijftig voor het eerst in massa geproduceerd door Coors Brewing Company om de smaak van bier te verbeteren en een duurzamere container te bieden dan stalen blikjes. Het is dan ook geruststellend om uit dit onderzoek te zien dat de milieudoelstellingen van dat baanbrekende nieuwe product al die jaren geleden nog steeds worden gerealiseerd.

De Director, Scenarios & Forecasts  van IAI zegt terwijl het Instituut dit jaar haar 50e verjaardag viert, hebben ze nagedacht over de lange geschiedenis van hun organisatie op het gebied van gegevensverzameling, analyse en modellering. Aluminium is een van de meest recyclebare materialen ter wereld en de IAI voert campagne om ervoor te zorgen dat producten aan het einde van hun levensduur worden teruggebracht in de recyclingkringloop, gezien de economische en ecologische voordelen van het metaal in onze wereldeconomie. Het vergelijken van recyclingpercentages van verschillende materialen is zinloos als u niet weet hoe het percentage wordt gemeten en naar welke producten het materiaal wordt teruggevoerd. Deze studie is de eerste openbare studie die de mate van recycling en verliezen van drie drankverpakkingen in verschillende regio’s uitgebreid analyseert. Door de nauwkeurigheid van het identificeren van waar grote verliezen optreden te vergroten, zou het onderzoek oplossingen kunnen bieden om het recyclingpercentage voor alle materialen te verbeteren. Ze bevinden zich duidelijk in een nieuw tijdperk in circulariteitstransparantie.

Volgens EVP Novelis & President Novelis Europe zijn verzamel- en sorteersystemen zeer essentieel om de circulariteit te vergroten en het volledige potentieel van oneindig recyclebare materialen te ontsluiten. Ze hebben een beleidskader nodig dat echte recycling en circulaire systemen stimuleert, waarbij drankverpakkingen aan het einde van hun levensduur keer op keer worden gerecycled – zonder kwaliteitsverlies. Aluminium is perfect geschikt voor meerdere product-to productrecycling. Ze moeten hun denkwijze verschuiven van afval naar waardevolle hulpbron – bestaand materiaal hergebruiken om nieuwe verpakkingen te produceren en daardoor kostbare natuurlijke hulpbronnen, energie te besparen en uitstoot te verminderen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!