IGEAN zet gft en groenafval om tot compost

Publicatie: 27 jul 2023 | Update: 31 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Jouw tuin of terras is zoveel meer dan een plek voor ontspanning en plezier. In het begin van de jaren negentig begon IGEAN op de site Noord in Brecht met een proefinstallatie om groenten-, fruit- en tuinafval (gft) samen met niet-recycleerbaar papier te verwerken volgens het vooruitstrevende DRANCO-procédé (DRoge ANaërobe COmpostering). Daarbij wordt het afval gecomposteerd in een zuurstofvrije vergistingstoren. Bij die verwerking ontstaat naast kwaliteitsvol compost ook biogas.

Met het biogas wordt door biogasmotoren groene stroom geproduceerd. De installatie werkt volledig op zelf gemaakte elektriciteit. In 2000 werd een tweede vergistingsinstallatie met een grotere verwerkingscapaciteit in dienst genomen. Samen verwerken de twee vergistingsinstallaties nu het gft van de 1.000.000 inwoners van het arrondissement Antwerpen. Ze hebben een gezamenlijke verwerkingscapaciteit van circa 65.000 ton gft per jaar en produceren voldoende elektriciteit om 3.200 gezinnen van groene stroom te voorzien.

Met het groenafval dat je naar het recyclagepark brengt, maken ze ook compost. Die compost gebruiken ze bijvoorbeeld weer om hun eigen potgrond samen te stellen. Die compost en potgrond kan jij dan weer in jouw tuin of plantenbakjes gebruiken. Ideaal, toch?! De kwaliteit ervan hangt niet enkel af van het verwerkingsproces, maar ook van de kwaliteit van het aangeboden afval. Het is dus belangrijk dat je thuis goed sorteert.

Wat wel:

✔ Plantaardige en dierlijke etensresten en bijproducten:

  • schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen
  • vlees- en visresten*
  • eierschalen en eieren*
  • vaste zuivelproducten* (bv. kaasresten)
  • broodresten*
  • schaaldierresten* (met uitzondering van schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen,…)

✔ Koffiedik en theebladeren / losse thee

✔ Doppen van noten en pitten van fruit

✔ Fijn tuin- en snoeiafval (bv. gras, bladeren, onkruid, haagscheersel, potgrond, …)

✔ Kamer- en tuinplanten (inclusief potgrond)

✔ Schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout

✔ Niet-recycleerbaar papier* (bv. broodzakken, slagerspapier, pizzadozen, papieren koffiefilter, keukenrolpapier, papieren servetten en zakdoekjes, …)

Wat niet:

✘ Grof ongesnipperd snoeihout/dikke takken

✘ Theezakjes en koffiepads (omwille van microplastics)

✘ Beenderen en dierlijk (slacht)afval:

  • visgraten
  • botjes van vlees
  • mest van dieren
  • dode dieren

✘ Kattenbakvulling en vogelkooizand

✘ Houtskool en asresten van de kachel, barbecue of asbak

✘ Composteerbare verpakkingen (omwille van de verwerking ervan)

✘ Plastic, glas, metaal, batterijen

✘ Aarde, zand en stenen

✘ Stof uit de stofzuiger

✘ Wegwerpluiers en ander hygiëne-afval

✘ Sauzen, vet en olie

✘ Vloeistoffen: soep, melk, koffie, …

✘ Behandeld hout (met verf, vernis, …)

✘ Kurk

5 voordelen van compost

  1. Compost voedt de bodem
    Tuinieren put de bodem uit, borders worden schoongemaakt, grasmaaisel wordt weggehaald, fruit en groenten worden geoogst, bomen, struiken en heggen worden gesnoeid… Op die manier worden voedingsstoffen en organisch materiaal steeds weggenomen van de bodem. De bodem wordt schraler, waardoor je minder opbrengst hebt van groenten en fruit, minder mooie bloemen en een minder weerbaar gazon. Dit kan je makkelijk voorkomen door compost te gebruiken. Compost zorgt voor voedingsstoffen én een vruchtbare en gezonde bodem.
  2. Compost beschermt tegen ziektes
    Het organische materiaal van compost is zeer divers en trekt verschillende bodemdiertjes aan. Zij zorgen er op hun beurt voor dat schadelijke organismen als aaltjes of ziekten moeilijker de overhand krijgen.
  3. Compost verbetert de waterhuishouding van de bodem
    Zandgronden met compost drogen minder snel uit en zwaardere gronden, zoals leem en klei, draineren net beter dankzij compost die het water beter vasthoudt. Gevolg: de kwaliteit van de grond wordt geoptimaliseerd, waardoor hij gezondere planten oplevert. Compostgebruik zorgt voor een verhoging van de waterreserve voor je planten. Compost is eten, drinken én een dessertje voor je planten. Planten die zonder stress kunnen groeien, zijn gezonder en minder gevoelig voor ziektes.
  4. Compost geeft langzaam voedingsstoffen vrij
    Bij compost komen de voedingsstoffen langzaam vrij, op het tempo dat de planten ze nodig hebben. Gevolg: sterke planten die gelijkmatig groeien en tegen een stootje kunnen.
  5. Compost is 100 % natuurlijk én zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk
    Compost ontstaat uit een natuurlijk proces en kan in grote mate primaire grondstoffen (zoals turf) die vaak in potgronden worden gebruikt, vervangen. Wist je dat 40 liter IGEAN-compost een besparing aan CO2 oplevert die overeenkomt met de uitstoot van 100 km afgelegd met een gemiddelde personenwagen? Met het gebruik van compost leg je CO2 vast en draag je bij aan de klimaatdoelstellingen door een vermindering van de CO2-emissie. Daarnaast is het een gouden kringloopproduct: duurzaam en lokaal geproduceerd; het wordt niet voor niets het ‘zwarte goud’ genoemd.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!