In Amsterdam gaan ze Cacaodoppen verwerken

Publicatie: 7 jan 2022 | Update: 19 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kilo cacaobonen. Bij de productie van cacao komt 12,5% aan cacaodoppen als afval vrij. Ondanks dat deze reststroom over waardevolle componenten beschikt, wordt het grootste gedeelte verbrand. Zonde van al die waardevolle inhoudsstoffen en niet goed voor de CO2 belasting op het milieu. Het gebruik van cacaodoppen voor nieuwe toepassingen in voeding lijkt mogelijk maar wordt gehinderd door verontreinigingen met zware metalen en andere zaken. Alle redenen om vanuit Amsterdam Green Campus met kennisinstellingen en het betrokken bedrijfsleven aan de slag te gaan.

Hogeschool Utrecht Life Sciences & Technologie (penvoerder), Inholland Life Sciences & Chemistry, Olam, JS Cocoa en Quisquiliae slaan middels een zogenaamde KIEM-regeling de handen ineen. De KIEM-regeling is bestemd voor 1-jarig onderzoek van hogescholen, universiteiten of overige kennisinstellingen, samen met 2 praktijkpartners, waarvan minimaal 1 mkb-bedrijf. De financiering is maximaal € 40.000 per aanvraag. De partners in het onderzoek cofinancieren met 25% van het bedrag dat je aan subsidie aanvraagt.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd gaan zij gezamenlijk in 2022 een proces ontwikkelen dat nieuwe applicatiemogelijkheden voor cacaodoppen mogelijk gaat maken. Het omzetten van een afvalstroom voor nieuwe toepassingen draagt direct bij tot een meer circulaire samenleving. Daarnaast krijgen studenten met dit onderwerp een context geboden om te werken aan concrete duurzaamheidsvraagstukken uit de markt. Deze ontwikkeling doet in eerste instantie een beroep op de disciplines en opleidingen procestechnologie en analytische chemie om later bij vervolgaanvragen door te zetten op applicatietechnologie, economie, bedrijfs wetenschappen en psychologie. Hiermee wordt er een basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Samen op weg naar een groene toekomst!

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!