In Amsterdam wordt afvalhout omgezet naar waterstof

Publicatie: 12 feb 2024 | Update: 12 feb 2024

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Niet-recyclebaar afvalhout, bijvoorbeeld snoeiafval en afgebroken takken heeft een nieuwe roeping gekregen. De vergassingsinstallatie van Bio Energy Netherlands in de haven van Amsterdam zet het om naar waterstof. Daarmee heeft het een primeur: voor het eerst op de wereld wordt van ‘biowaste’ pure waterstof gewonnen.

De waterstof kan worden ingezet als brandstof in auto’s en bussen of als grondstof voor chemische processen. De waterstofproductie is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF).

Proces
Om waterstof te produceren, gaat het afvalhout eerst een vergassingsinstallatie in. Wat overblijft is syngas: een mengsel van koolstofmonoxide en waterstofgas. Dit syngas wordt vervolgens verdeeld in koolstofdioxide en waterstof. In de installatie wordt vervolgens CO2 afgevangen, waarna alleen pure waterstof overblijft.

Restproducten
De afgevangen CO2 kan weer worden bewaard of worden ingezet in de tuinbouw, brouwerijen, de chemie en synthetische brandstoffen. Zo kan jaarlijks ongeveer 65.000 ton CO2 worden bespaard.

Opschalen
De installatie van Bio Energy Netherlands in Amsterdam kan worden uitgebreid naar zes vergassingsreactoren met maximaal een vermogen van 6 megawatt. Door de modulaire opbouw kunnen in de toekomst grotere projecten ontwikkeld worden. Gezamenlijk bereiken de reactoren een jaarlijkse productiecapaciteit van 45 miljoen kubieke meter syngas. Dit gas wordt gebruikt om groene waterstof en groen gas produceren. Groengas kan aardgas een-op-een verruilen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!