Gevels van huizen en woning worden duurzamer en ‘slimmer’. Nieuwste trend is prefab. Dan komen ze kant-en-klaar uit de fabriek. In Lochem produceert Innodeen zelfs gevelbekleding van ‘honderd procent afval’. Zo robuust en recyclebaar als wat. Bouwbedrijven, ontwikkelaars en architecten staan nu al in de rij. En dan moet de officiële introductie op de vakbeurs Gevel 2022 nog komen.
Innodeen begon in 1925 als aannemersbedrijf Kreunen en maakt sinds de jaren zeventig ook complete houten kozijnen. Het gebruiken van kunststof kwam pas later. Voor het vervangen van kozijn, werden niet hele kozijnen gesloopt, maar delen daarvan. Het is zonde om goede kozijndelen te slopen.
Innodeen is een van de twee hoofdleveranciers in Nederland die gebruikt maakt van kunststof oplossingen, waarmee de houten kozijnen versterkt worden die op rotgevoelige plekken staan. Die gevoelige plekken bepalen ook nog eens de schilderbeurt en hiermee is het ook mogelijk het uit te stellen. Bijvoorbeeld niet om de zes jaar, maar om de twaalf jaar kan er pas een schilderbeurt gegeven worden. Heel mooi dat alles weer gemakkelijk recyclebaar kan zijn.
De volgende stap voor Innodeen is om hele kozijnen van kunststof te maken. Het ‘prestatiekozijn’ wordt ook gelanceerd. Dat werd samen bedacht met een glasproducent die ramen van dubbel glas ontwikkelde met dezelfde isolatiewaarde als triple.
Dat scheelt een extra laagje glas, het kost ook heel veel energie om glas te maken. Het kozijn eromheen komt uit de keuken van Innodeen. Het is een kunststof met de eigenschappen van hardhout, maar dan heel licht. Je kunt het schilderen (dat hecht zelfs heel goed) en er in schroeven.
Gevel van honderd procent afval
Het allernieuwste product is de gevelbekleding van honderd procent afval: afgedankte houten pallets en pmd-afval (plastic, metaal en drankkartons). De afval zou anders dan verrotten of in afvalovens terecht komen. Dat is zonde want dan worden er broeikasgassen vrijgelaten. Maar het bedrijf verwerkt de afval tot een nieuw product.
Die geveldelen zien eruit als houten planken en vergrijzen ook zo. Alleen is het echt circulair biobased composiet.
Wat ook erg belangerijk is is dat het ontzetten duurzaam is en het gaat minstens zo lang mee als tropisch hardhout in de hoogste duurzaamheidsklasse. En dan kan het weer opnieuw gerecycled worden. De grondstoffen zijn lokaal en het doel is om het milieu zo min mogelijk te belasten.
Honderdvijftig bedrijven hebben belangstelling in het product van Innodeen. Hieronder vallen bouwbedrijven, ontwikkelaars en architectenbureaus staan en dan moet de officiële introductie op de vakbeurs Gevel 2022 nog komen. Het product past helemaal in de trend naar ‘groen, duurzamer, prefab en slimmer. Want de wereld van de gevel is behoorlijk in beweging.
Er zit steeds meer in. Gevels worden van duurzamer materiaal gemaakt dat makkelijk in grote prefab-elementen in de fabriek kunnen worden verwerkt en er zit steeds meer techniek in. Ze worden ‘intelligenter’. Zo bestaat er al glas dat zonlicht omzet in elektriciteit. En er komen steeds meer geveldelen waar complete klimaatinstallaties, sensoren en hightech in zijn verwerkt. Dat is eigenlijk ook veel logischer, gemakkelijker en goedkoper.
Bij de bouw wordt er een ingewikkelde installatie op het dak geplaatst. Er lopen allemaal leidingen door het gebouw tot naar de plek waar die schone, koele of warme lucht gewenst is.
Andersom gaat dat dan weer helemaal terug. Waarom zou al het lucht eingelijk worden rondgestuurd terwijl de plek waar de klimaatregeling zijn werk moet doen achter de gevel ligt. Het geeft aan dat de bouw conservatief is, terwijl het wel heel erg nodig is om dit te doorbreken. Het bedrijf heeft hoop en ziet nieuwe ontwikkelingen tegemoet, alleen is het weinig te merken in de praktijk, want zorgwekkend is voor het klimaat.
De grote woningbouwopgave – een miljoen huizen in tien jaar erbij – kunnen gebouwd worden met prefab. Daar zijn volgens Bouwend Nederland alle bouwbedrijven die een beetje serieus naar de toekomst kijken toch echt al wel mee bezig. Steeds meer bedrijven bouwen huizen en complete gevels in de fabriek en tillen daarna alles in een keer op z’n plek.
Prefab scheelt tijd, personeel, stikstof en als het slim wordt gebruikt ook nog eens materiaal. Daarin zijn er of te weinig en te duur of te veel. Bouwbedrijven spelen daar op in. Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel die de Stentor opvroeg groeide het aantal bedrijven dat zich met prefab bezighoudt de afgelopen tien jaar met bijna 70 procent. Die groeispurt wordt vooral gezien in de laatste drie jaren toen de stikstofcrisis, corona en nu de oorlog in Oekraïne de bouw een stuk moeilijker en duurder maakte.
Gevels worden ook gezien als een bepaalde dienstverlening. Er wordt geen gevels gekocht, maar meer voor het gebruik en dienstverlening eromheen. De gevel voldoet steeds aan de laatste stand van de techniek. Aan het eind van de levensduur neemt de gevelbouwer alles weer terug om te recyclen of om te hergebruiken in weer een ander gebouw. De eerste ‘gevel als een dienst’-concepten zijn er al.
De Lochemse gevel van afval zit (nog) niet in dat concept. Maar dit wordt al wel tot vier keer gerecycled zonder dat de kwaliteit eraan gaat. Innodeen wilt met dit product een goede wereld achterlaten voor de volgende generatie. Niet alleen de duurzaamheid van de producten die zij maken zijn belangerijk, maar ook de manier hoe zij te werk gaan. Zodra er van afval – uit de natuur of huishoudelijk afval – iets maakt, hoeven er in de toekomst geen bomen meer omgehakt te worden en hierdoor krijgt de natuur meer lucht.
Op het gras rond het bedrijf grazen twintig schapen van schaapskudde De Belhamel. Hierdoor is het niet nodig nog een grasmaaimachine in te zetten die energie gebruikt én het is beter voor de biodiversiteit.
Innodeen maakt niet alleen gevels van afval, maar ook fiets- voetgangersbruggen. In Leiden staat er al eentje. Er wordt gekeken als er van bamboe en afval van paprika iets duurzaam gemaakt kan worden.
Innodeen staat van 31 mei tot en met 2 juni op Gevel 2022 in de Jaarbeurs in Utrecht. De beurs biedt een podium aan 110 bedrijven en richt zich vooral op bouwprofessionals en studenten.