Inzamelaar, verwerker én producent in één. Een combinatie die je misschien niet snel hoort en dat kan kloppen. In Nederland is InterCheM, specialist in gerecyclede oplosmiddelen en verven, de enige in z’n soort. Grote partijen als AkzoNobel zijn al overtuigd en met hun eigen label Inter-GreeN veroveren ze niet alleen de industrie, maar ook de duurzame klusser thuis.
Over InterCheM & Inter-GreeN
InterCheM, dat vooral chemische afvalstoffen inzamelt en die in eigen beheer recycled tot oplosmiddelen, lakken en coatings voor de professionele industrie. Met Inter-GreeN hebben ze hun eigen label voor industrie en consumenten, dat ook via dealers verkrijgbaar is.
Het begon allemaal in 1965, bij de oprichting van InterCheM. Toen nog gespecialiseerd in de verkoop en productie van thinners en non-paintproducten, gericht op autospuiterijen. Als eerste Nederlandse bedrijf kreeg InterCheM in 1982 een vergunning om vervuilde oplosmiddelen te destilleren, de eerste stap op milieugebied. Door de jaren heen, ontwikkelde het bedrijf zich tot een unieke duurzaamheidsspeler. Ze verzamelden niet alleen chemisch afval, maar verwerkten en recycleden dit zelf tot nieuwe verf en verdunners. Alles op hun locatie in Beuningen, waar zo’n zestig mensen werken. Hier worden jaarlijks zo’n achtduizend ton vervuilde oplosmiddelen en drieduizend ton verfafval tot nieuwe, groene producten verwerkt.
Utopia van verf
Volgens de directeur zijn de hulpbronnen voor de ontwikkeling van chemische producten steeds beperker aan het worden. Fossiele grondstoffen zijn eindig, daarom vraagt de markt meer en meer om artikelen die gerecycled kunnen worden. Nu bestaat gemiddeld 35 procent van bijvoorbeeld een muurverf uit gerecyclede grondstoffen, de rest is nieuw. Het klinkt misschien als Utopia, maar uiteindelijk willen ze helemaal geen materialen meer hoeven in te kopen. Een volledig zelfvoorzienende productie is het doel van InterCheM.
Groene verf in allerlei kleuren
InterCheM werkt onder andere voor verffabrieken en coatingspuiterijen, die niet alleen hun afval aanleveren, maar vaak ook direct afnemers zijn voor de nieuwe, gerecyclede producten. Twee vliegen in één klap dus. Sinds 2014 heeft het bedrijf ook zijn eigen label voor de commerciële markt, Inter-GreeN. Zowel thinners, muurverven als hoogwaardig industriële coatings, verkrijgbaar in talloze kleuren en met een lange levensduur. Hun duurzaamheidsdoelstelling gaat namelijk verder dan recycling, met hun verven dragen ze ook bij aan een langere levensduur van middelen en bouwwerken.
Veilig samen optrekken
De kracht van InterCheM begint al bij de inzameling. Zij nemen de klant aan de hand, op alle fronten. Heel praktisch, dat je bijvoorbeeld de verf en oplosmiddelen scheidt en niet in één container deponeert. Hun kennisrol krijgt nog meer vorm, dankzij trainingen waarmee klanten veilig leren werken. Dit nog volgens de laatste wet- en regelgeving. Sowieso gebeurt dit ook voor hun eigen veiligheid, maar dat niet alleen. Hierdoor garandeert InterCheM ook dat de afvalstromen op de juiste manier bij hen aankomen en de ‘InterCheM’ers’ er zelf veilig mee verder kunnen.
Destillatie voor duurzaamheid
Daarvoor zet het Beuningse bedrijf verschillende technieken in. Zoals destillatie van de aangeleverde oplosmiddelen. Hiermee scheiden ze de schone oplosmiddelen van het verontreinigde residu. Na afkoeling vangen ze de schone grondstoffen op, controleren ze in ons laboratorium en zetten ze in voor hergebruik. Alleen als het kan natuurlijk. Ze leveren uitsluitend de hoogste kwaliteit, volgens de laatste eisen. En zo ontwikkelen ze ook hun Inter-GreeN-thinners, bestaande uit reinigingsmiddelen en verdunningen.
Verf met tweede leven
Ook verf krijgt een tweede leven volgens een strak geregisseerd proces. Eerst wordt het afval geaccepteerd, dan scheiden ze de verf direct in lege en volle verpakkingen, minimaal 25 procent vol. Vervolgens sorteren ze: op type, kleur en kwaliteit voor bruikbaarheid. En die fracties voegen ze samen tot nieuwe grondstoffen om tot een hoogwaardig eindproduct te komen. Of het nu gaat om een coating, een primer of een muurverf.
Van afval naar grondstof
Hoewel afval scheiden in de maatschappij al flink omarmd wordt, is de bewustwording in de chemische branche nog groeiende. Daar schuilt nog een uitdaging. Hoe kan er gezorgd worden dat klanten beseffen dat afval scheiden noodzakelijk is om hun product een tweede leven te geven, volgens de allerhoogste kwaliteit? Wordt er over afval gesproken dan zijn mensen minder geneigd tot scheiden. Maar benader je het als ‘grondstof’, dan gaan ze het ook zo behandelen. En dat brengt andere verplichtingen met zich mee, waardoor je het makkelijker kunt recyclen.
Meebewegende wet
En over verplichtingen gesproken: de wet- en regelgeving, ook daar ligt een uitdaging. Die is traditioneel lineair opgezet, niet vanuit een circulaire gedachte. Het liefst zien ze dat de eisen meebewegen met de tijd. Want er zijn nog te veel producten die volgens de wet in de verbrandingsoven moeten. En dat is heel zonde natuurlijk. Ook hier zoekt InterCheM de kracht van de keten op. Om dit te agenderen, werken ze samen met andere partijen, ook collega-afvalverzamelaars en natuurlijk klanten. Tenslotte willen ook zij meer duurzame, circulaire mogelijkheden voor hun producten.
Zo goed als nieuw
Nog meer afvalstromen aannemen en de capaciteit laten groeien is de focus van InterCheM. Dat vraagt wel om een scherpe afstemming tussen input en output. Ze willen natuurlijk niet met een berg afval blijven zitten. Gelukkig krijgen ze het spel tussen afval en afnemer steeds beter in de vingers. Voor elk product is een markt. Maar als je voorop loopt, moet je klanten soms ook overtuigen. Dat het gerecyclede product écht zo goed is als nieuw, bijvoorbeeld.
Pionieren met AkzoNobel
Mede daarom wilt het bedrijf steeds meer ontwikkelsamenwerkingen opstarten. Zoals onlangs met AkzoNobel. Al langer zochten ze een circulair alternatief voor de traditionele muurverf, terwijl zij meevaren op het enorme Europese verkoopnetwerk van AkzoNobel. Samen zijn ze gaan pionieren, met als resultaat: de Sikkens Alpha Recycle Mat, een binnenmuurverf die voor 35 procent uit gerecyclede verf bestaat. Voor het eerst afkomstig uit Milieustraten, dus door burgers afgeleverd. Hiervoor werken ze samen met onder andere HVC Groep, de grootste niet-commerciële afvalinzamelaar van Nederland. Samen leiden ze het verfafval in goede banen, bijvoorbeeld door aan te geven om geen lege emmers in de containers te deponeren.
Uniek in Nederland
Nu al levert InterCheM in Nederland, Europa en ver daarbuiten, zoals in India en Midden-Oosten. Ook met Inter-Green willen zij de markt globaliseren en daarnaast bijvoorbeeld investeren in nieuwe destillatietechnieken. Van oorsprong zijn zij sterk in verf, met de fabriek erbij hebben ze een unieke combinatie van kennis en kunde in huis. Dit vind je nergens anders in Nederland.