Is plastic dat oplost in de zon de oplossing?

Publicatie: 8 sep 2021 | Update: 8 sep 2021

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Chinese onderzoekers hebben een milieuvriendelijk zelfafbreekbaar geconjugeerd polymeer ontdekt: PDDA, polymeer poly(deca-4,6-diynrdiotic acid). PDDA is stabiel in het donker, zonder zuurstof. Wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht en lucht wordt het binnen een week volledig afgebroken.

De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in Journal of the American Chemical Society. De afbraak van het PDDA vindt plaats onder invloed van zonlicht, met water een zuurstof uit de lucht, door foto-oxidatie, waarbij biocompatibel barnsteenzuur als afbraakproduct ontstaat. Dit is een natuurlijk product dat geen invloed heeft op het milieu.

Uiteraard is zulk plastic lang niet voor alle toepassingen geschikt. Wanneer je buiten een flesje frisdrank gebruikt of een kind met plastic speelgoed speelt, wil je niet dat het oplost in de zon. De onderzoekers zien echter wel mogelijkheden voor elektronica. Wanneer bijvoorbeeld elektronica aan de buitenkant afgesloten is, zoals in een telefoon, kan er gebruik gemaakt worden van het oplosbare plastic. Bij recycling zal het plastic dan uiteindelijk oplossen. Zo kunnen elektronische apparaten beter volledig gerecycled worden, waardoor er minder e-waste ontstaat.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!