Kees maakt stoelen van afval

Publicatie: 2 okt 2021 | Update: 2 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Bij Paleis Noordeinde leverde hij er al twee af: No Waste Chairs. Stoelen die vol zitten met afval, gemaakt en bedacht door meubelmaker Kees Dekkers uit Brummen. Hij wilt zo zwerfafval een tweede leven geven.

Dat het Koningshuis zijn stoelen al in huis heeft, heeft Dekkers te danken aan de koningin. Maxima is namelijk geïnteresseerd als hij onlangs op een evenement zijn stoelen presenteert. Hij heeft toen één stoel aan Maxima geschonken, en toen heeft ze er zelf nog ééntje bijgekocht. De koningin heeft er één met zwerfafval uit Amsterdam en de coronastoel: een stoel met afval van een testlocatie, met mondkapjes, testen en handschoentjes erin.

Hergebruiken

De jonge meubelmaker uit Brummen wilt met zijn project de troep, die ze onder meer in de natuur gooien, een tweede leven geven. Hij zag al het vuilnis liggen en wilde het een nieuwe functie geven. Toen heeft hij de No Waste Chair bedacht en ontworpen. Een stoel die afval presenteert in een kleine vitrine, in de vorm van een stoel. De doorzichtige huls van de stoel is gemaakt van gerecycled plexiglas.

Wie op de stoel gaat zitten, wordt met zijn neus op het afval gedrukt. Het ziet er misschien wat viezig uit, maar zo ga je er misschien wel over nadenken wat afval doet. Dat is ook één van de ideeën achter de stoel, mensen aan het denken zetten. De No Waste Chair is een designmeubel dat ons een spiegel voorhoudt.

Je kunt er lekker op gaan zitten, maar je zit wel op het probleem. Wij produceren zoveel afval. Hij denkt dat het goed is dat ze daar allemaal wat bewuster over na gaan denken. Duurzamere spullen kopen, daar langer mee omgaan en vervolgens beter nadenken wat we er daarna mee doen.

Aan de stoelen, waarvan koningin Maxima er dus al eentje aanschafte, hangt een prijskaartje van 1200 euro. Naast zwerfafval maakt de Brummenaar ook stoelen van andere afvalstromen: zaagsel en houtkrullen bijvoorbeeld die vanaf de vloer van een werkplaats komen.

Afval prikken

Ondanks dat Dekkers afval nodig heeft voor zijn project, hoopt hij dat mensen gaan nadenken over waar ze hun troep weggooien. Zo moeilijk is het echt niet, gooi het gewoon in de prullenbak. Op scholen probeert Dekkers de bewustwording rondom afval te vergroten door met leerlingen een eigen No Waste Chair te maken.

Zo prikte de meubelmaker met 200 leerlingen van de Vrije School in Zutphen afval rondom het schoolgebouw. Van een onderbroek, blikjes, een speen tot een schoen: de gekste voorwerpen visten de leerlingen uit de bosjes met hun prikstok. Leerling Pleun van Bergen vindt het bizar hoeveel afval ze in een uurtje bij elkaar verzamelden. Heel erg dat dit allemaal in de natuur ligt, maar wel leuk dat je er nog mooie dingen van kan maken!

Van het leukste en mooiste afval maakt Dekkers een nieuwe stoel, die vervolgens een plekje krijgt in de school.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!