Koffiedik als grondstof in de tuin

Publicatie: 24 nov 2021 | Update: 14 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De bruine kleverige massa uit je koffiezetapparaat lijkt misschien nutteloos, maar dat is het absoluut niet. Het is uitstekende kweekgrond voor paddenstoelen, maar je kunt er ook mooie en handige spullen van maken. Nadat PreZero het koffiedik inzamelt wordt het gedroogd en verwerkt. De mensen van Unwaste maken er zeep van, en Coffee Based verwerkt het tot koffiekopjes, bloempotten of een notitieboek (met bladzijden van gerecycled papier natuurlijk). Ruikt ook nog eens lekker.

Koffiedik in de tuin

Wist je dat koffiedik goed is voor de tuin? Koffiedrab bevat waardevolle voedingsstoffen en sporenelementen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper.

Gooi gebruikte filterzakjes daarom niet in de vuilnisemmer maar strooi de inhoud uit in de tuin, bijvoorbeeld over het gazon of bij hortensia’s. Je kunt koffiefilters met inhoud natuurlijk ook op de composthoop gooien. Wormen zijn er dol op en zullen de koffie snel door de aarde of door de composthoop mengen.

Welke planten houden van koffiedik?

Vooral planten als rododendrons en hortensia’s en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!

Koffiedik voor het planten

Geef je planten een goede start door een koffiefilter met koffiedik te mengen met potgrond, stort dit in het plantgat en plant de plant naar keuze.

Katten in de tuin

Het werkt verder goed tegen katten in de tuin. Katten hebben een hekel aan de geur en schijnen de prut tussen hun teentjes zo vervelend te vinden dat ze een ander plekje zoeken om hun behoefte te doen. Het werkt wel alleen als je dagelijks op die plek koffiedik strooit.

Koffiedrab tegen slakken

Ook slakken houden niet van koffie, of althans, van cafeïne. De concentratie die in koffiedrab zit is echter niet zo hoog, dus je hebt kans dat de slakken alsnog bij je plantjes komen. Maar het is het proberen waard! Wat bijvoorbeeld wel helpt tegen slakken zijn eierschalen.

In huis

Koffiedik is niet alleen handig voor in de tuin, ook in huis is het een handig middel. Het werkt bijvoorbeeld goed als schuurmiddel voor je aangekoekte pannen. 1 of 2 el koffiedik en een schuursponsje is al genoeg. Ook een mengsel van azijn (1 el), warm water (1 el) en koffiedrab (1 el) zouden krassen op je meubels verwijderen. Breng het aan met een wattenschijfje en boen het na met een pluisvrije doek.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!