Koffieprut Go Ahead Eagles krijgt tweede leven

Publicatie: 28 sep 2022 | Update: 15 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De gemalen bonen van de koffieapparaten bij Go Ahead Eagles verdwijnen niet zomaar in de prullenbak. In plaats daarvan komt afvalverwerker Rouwmaat de drab ophalen om er bijvoorbeeld biogas of compost van te laten maken. Win-win, want duurzaamheid staat bij de club hoog in het vaandel.

Volgens Amber Deuzeman, werden zij getipt dat ze, in het kader van duurzaamheid, het koffiedrab kunnen sorteren en op kunnen halen door de medewerkers van Rouwmaat. Rouwmaat Groep is een afvalverwerkingsbedrijf met vestigingen in onder andere Zutphen en Groenlo.

En dus gaan er iedere twee weken vier emmers met een inhoud van 20 liter naar het afvalverwerkingsbedrijf. Twee emmers afkomstig van het koffiezetapparaat op kantoor, twee namens de supportersvereniging. De restanten van de koffie die voor en door de SV worden gezet, gaan namelijk ook mee naar Rouwmaat.

Maar niet alle wedstrijd koffie. Of en wanneer dat wel gebeurt, dat is niet bekend. Het valt natuurlijk ook wel mee hoeveel koffie er op wedstrijddagen besteld wordt.

Tachtig liter

En dus blijft het voorlopig bij de 80 liter drab per twee weken. In de kantine van het kantoorpand naast de Adelaarshorst staan enkele emmers in een hoekje. Eentje is al goed gevuld, de ander voor een deel. Het was even zoeken hoeveel koffie ze zouden produceren. Maar nu zit er een vast ritme in. Ze hebben een corveerooster hangen, daaraan is nu toegevoegd wie het koffieapparaat moet legen.

En dat is eigenlijk ideaal, want het enige wat ze hoeven te doen is de koffiedrab in die emmer gooien. Voor de rest hoeven ze de koffieprut niet meer te scheiden, Rouwmaat komt de trap op om de emmers mee te nemen.

Oesterzwammen

En dat doet het afvalbedrijf één keer per twee weken. Zodra Rouwmaat het koffiedrab binnen hebben gehaald, wordt het vergist of gecomposteerd. In de toekomst willen ze er misschien ook wel koffielikeur of een voedingsbodem voor oesterzwammen van maken. Van koffiedrab kun je hele mooie nieuwe dingen maken, terwijl het heel vaak in het normale afval terecht komt.

Containers

Het verzamelen van koffiedrab is niet de enige verduurzamingsmaatregel van de Eagles. Zo worden er tijdens wedstrijden speciale containers neergezet die bekers op moeten vangen. Deels een idee van oud-speler Maël Corboz, die op het idee kwam om recyclebare bekers in het stadion te gaan gebruiken die in de containers kunnen.

Daar belandt weliswaar nog wel veel ander afval in. Maar iedere procent plastic die ze winnen, is mooi meegenomen. En dat geldt ook voor de koffiedrab. De keuze om dit te doen is voor ons snel gemaakt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!