Vink Kunststoffen ziet het als haar verplichting om zorgvuldig om te gaan met mens en milieu. Zij zien dat een deel van de door hun geleverde kunststof halffabricaten na verwerking bij hun afnemers als restmateriaal in de reguliere afvalverwerking terecht komen. Dat vinden zij een gemiste kans! Deze materiaalgroep kan, mits goed gesorteerd, uitstekend gerecycled worden, waardoor het milieu minder belast wordt dan bij verbranding van deze restmaterialen het geval is. Zij hebben daarom een initiatief ontwikkeld om hun afnemers de mogelijkheid te bieden hun kunststof restmaterialen te laten recyclen: ReVink. Dit staat voor: Kunststof recycling programma Vink.
Het streven naar een circulair proces met waardebehoud voor alle kunststof restmaterialen.
Uitgangspunten:
- De realisatie van een zuivere reststroom
- Focus op waardebehoud van het materiaal
- Focus op herinzetten van het granulaat / recyclaat
Waardebehoud van restmaterialen speelt een fundamentele rol in ons circulaire proces. Zij zijn van mening dat A-kwaliteit restmateriaal ook weer als A-kwaliteit granulaat ingezet dient te worden om ‘downgrading’ van het materiaal te voorkomen. Hierdoor streven zij naar een maatwerk oplossing voor elke klant binnen hun kunststof recycling programma.
Spelregels kunststof recyclingprogramma ReVink
Zij stellen u recycle kratten met een inhoud van 1 m³ ter beschikking waarin het restmateriaal wordt verzameld en op uw verzoek door hun wordt opgehaald. Hieraan zijn vanzelfsprekend een aantal “spelregels” verbonden:
- Kunststof restmaterialen moeten per kunststofsoort worden ingezameld
- Het is strikt verboden om spanen, krullen of zaagsel te deponeren in de recycle kratten;
- Kunststof restmaterialen mogen enkel in de recyclekrat(ten) worden gedeponeerd wanneer deze vrij zijn van chemische verontreiniging en folie (met uitzondering van beschermfolie);
- Het is strikt verboden om andere afvalmaterialen, zoals hout en papier in de recycle krat(ten) te deponeren;
- Zodra de recyclekrat(ten) vol zijn, kan je contact opnemen met je contactpersoon bij Vink. Deze zal zorgen dat de recyclekrat(ten) opgehaald worden;
- Bij het vullen van de recyclekrat(ten) wordt er verwacht dat de restmaterialen zo efficiënt mogelijk in de krat(ten) worden gestapeld en mogen er geen materialen uit de krat(ten) steken;
- Bij de aanvraag voor het ophalen van volle recyclekratten moeten er foto’s van de betreffende kratten meegestuurd worden ter beoordeling;
- Om het circulaire proces tot een succes te brengen, wordt er verwacht dat alle betrokken medewerkers op de hoogte worden gesteld van bovenstaande afspraken.
Indien de recycle kratten niet conform deze spelregels worden aangeboden, kan Vink deze helaas niet accepteren. Hierbij is het belangrijk dat uw medewerkers van bovenstaande spelregels op de hoogte worden gesteld.
De meeste kunststof restmaterialen zijn prima te recyclen, mits goed gescheiden. Daarom hebben zij kunststof recyclingprogramma ReVink opgezet en stellen zij kratten beschikbaar aan hun klanten, waarin het restmateriaal separaat kan worden verzameld.
Op verzoek komen zij deze weer ophalen, waardoor zij zorgen dat er jaarlijks gemiddeld 158 ton kunststof in hun circulaire proces terechtkomt. Door deze restmaterialen te verwerken tot granulaat, is het mogelijk om hier weer nieuwe producten van te maken.
Zo geven zij invulling aan hun duurzame missie.