Kunststofrecycler Ecoplast

Publicatie: 1 sep 2018 | Update: 19 apr 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Borealis, een belangrijke leverancier van innovatieve oplossingen op het gebied van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen, heeft de Oostenrijkse kunststofrecycler Ecoplast Kunststofrecycling GmbH overgenomen.
Gevestigd in Wildon, Oostenrijk, verwerkt Ecoplast jaarlijks ongeveer 35.000 ton plasticafval na consumptie van huishoudens en industriële consumenten, waardoor het wordt omgezet in ‘hoogwaardige’ LDPE- en HDPE-recyclaten, voornamelijk voor de plasticfoliemarkt. Borealis verwacht dat de markt voor gerecyclede kunststoffen tegen 2021 aanzienlijk zal groeien en is de strategische grondgedachte achter de overname.

Een voorloper

Het bedrijf beweert een voorloper in de sector te zijn bij het circulair maken van polyolefinen. In 2014 begon het met het aanbieden van hoogwaardige samengestelde oplossingen aan de auto-industrie, bestaande uit 25% en 50% post-consumer gerecyclede inhoud.

Borealis was ook een van de eerste maagdelijke PO-producenten die de mogelijkheden van mechanische recycling verkende door in juli 2016 een van Europa’s grootste producenten van post-consumer polyolefine-recyclaten over te nemen – mtm plastics GmbH en mtm compact GmbH. Sindsdien is het blijven investeren in de ontwikkeling van technologie en nieuwe producten op het gebied van ‘circulaire’ polyolefinen.

Zakelijke kans

Borealis erkent de toenemende vraag aan plastic recycling en ziet de circulaire economie als een zakelijke kans, zegt de CEO van het bedrijf, Alfred Stern. Ecoplast zal hen helpen kritieke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aan te pakken en een leider op het gebied van recycling van polyolefinen te worden. Uiteindelijk willen ze hun ervaring gebruiken om een ​​effectieve blauwdruk te ontwikkelen voor de eindgebruiksfasen voor kunststoffen die in andere delen van de wereld kunnen worden toegepast.

Borealis onderstreept dat het graag investeert in bewezen recyclingoplossingen van bedrijven zoals Lindner Recyclingtech, gevestigd in Oostenrijk. Stefan Scheiflinger-Ehrenwerth, hoofd productbeheer bij Lindner, zegt: Als een van de toonaangevende leveranciers van systeemoplossingen in deze branche, weten ze dat het economische aspect van het hele proces ook een cruciale rol speelt in de gesloten kringloopeconomie. Dat is precies waarom het zo belangrijk is om samen te werken met bedrijven uit alle delen van de waardeketen. Alleen als alle componenten en processen goed op elkaar zijn afgestemd, is het mogelijk om op kosteneffectieve wijze hoogwaardige regranulaat te produceren die vergelijkbaar is met nieuw materiaal.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!