Laatste restjes tandpasta in tube slecht voor recycling

Publicatie: 7 aug 2021 | Update: 19 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Je kent het wel: dat ellendige laatste beetje tandpasta dat je niet uit de tube krijgt. Zonde, want je gooit zo altijd meer van het product weg dan dat je wilt. Tandpastaproducent Colgate heeft sinds kort een tube die ervoor zorgt dat zelfs het allerlaatste beetje tandpasta uit de tube komt. Is dit de oplossing om verspilling tegen te gaan en voor een betere recycling te zorgen?

De een knipt een bijna lege tube open, de ander gooit de halflege tube weg. Kan dit niet anders, moeten de makers van tandpastamerk Colgate zich hebben afgevraagd. De nieuwe tube van het merk is aan de binnenkant bewerkt met een coating waardoor de tandpasta makkelijk uit de verpakking glijdt. De verpakkingstechnologie die het stromen van de pasta vergemakkelijkt en het verspillen van tandpasta beperkt, zo omschrijft het merk zijn nieuwe product. En dit moet de ergernis van het verspillen voorkomen.

Die ergernis geldt volgens verpakkingsdeskundige van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken Nynke Arntzen niet alleen voor tandpasta. Als restjes blijven kleven, heeft dit drie nadelen. Ten eerste is het zonde, want je betaalt ergens voor en je krijgt het er niet uit, zegt ze tegen EditieNL. Ten tweede is het slecht voor het milieu; je gooit iets weg dat nog gebruikt kan worden. Ten derde is het niet goed voor het recyclen.

Als er restjes achterblijven, dan heeft dat effect op het sorteer- en recycleproces van verpakkingsafval. In de sorteerinstallatie worden de verschillende kunststoffen van elkaar gescheiden en met behulp van lucht in de juiste stroom geblazen. En als er dus veel blijft kleven in die verpakkingen, dan zijn ze zwaarder en belanden ze in de verkeerde afvalstroom.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!