Lampen inleveren voor hergebruik door groter inzamelnetwerk

Publicatie: 7 jan 2023 | Update: 1 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Nederlanders leverden in 2016 3887 ton lampen en verlichtingsarmaturen in voor recycling. Dat is ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. Volgens de stichting LightRec is de toename onder meer te danken aan de uitbreiding van het inzamelnetwerk. Ook voorlichting binnen de bouw- en sloopsector en de opverende economie speelden een rol.

LightRec is een initiatief van producenten en importeurs van lichtbronnen met als doel het milieuverantwoord inzamelen en recyclen van verlichtingsapparatuur. Dat gebeurt via uitvoeringsorganisatie Wecycle.

Momenteel is volgens de organisatie in vrijwel elke supermarkt of doe-het-zelfzaak een Wecycle-inzamelbak te vinden. In totaal zamelde LightRec via Wecycle 1,8 miljoen kilo lampen in, waaronder 1,3 miljoen kilo tl-buizen en 0,3 miljoen kilo spaarlampen. Naast lampen zamelde Wecycle 2,1 miljoen kilo armaturen in, zeker 11 procent meer dan vorig jaar.

Renovatie en sloop

LightRec merkt op dat door de betere economische situatie er weer meer gebouwd wordt, wat tot gevolg heeft dat er meer oude verlichting vrijkomt bij de renovatie en sloop van gebouwen. Ook investeren steeds meer bedrijven in ledverlichting, waardoor oude lampen worden vervangen en vaak worden ingeleverd voor recycling.

Als de verkopen van verlichting stijgen, betekent dit ook dat het relatief meer lampen en armaturen moet inzamelen om aan de Europese doelstellingen te voldoen.

Zij roepen consumenten en professionals dan ook op om alle oude lampen en armaturen op de juiste plekken in te leveren, aldus bestuurder Gied van Hoorn van LightRec. Daar komt nog bij dat vanaf 2018 niet alleen lampen maar ook armaturen, die nu nog vaak op zolder of bij het grofvuil belanden, ingeleverd moeten worden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!