Techbedrijf Loop Industries en afvalverwerker Suez slaan de handen ineen om een recyclingfabriek te bouwen die plastic oneindig vaak kan opwaarderen voor hergebruik. De fabriek komt ergens in Europa te staan en moet in 2021 af zijn. Het is de eerste keer dat Loop zijn technologie in Europa toepast.
Waar in Europa de fabriek komt de staan moet de komende maanden duidelijk worden. Loop hoopt hiermee de Europese markt voor hoogwaardige plasticrecycling te veroveren, samen met Suez. Op dit moment wordt maar 7 procent van de 5,5 miljoen ton PET-flessen gerecycled of hergebruikt. Dat aandeel kan groeien, denkt Loop, dankzij nieuwe technieken om plastic een tweede leven te geven.
Oneindige recycling van petflessen
Loop heeft een gepatenteerde, geheime stof gevonden die gebruikte PET-moleculen afbreekt naar de twee basisdelen. Die moleculen kunnen vervolgens weer samengevoegd worden tot PET, dat niet te onderscheiden is van nieuw plastic gemaakt van fossiele brandstoffen. Daarmee is in theorie oneindige recycling mogelijk. Voorwaarde is wel dat de ingeleverde PET-flessen brandschoon zijn, en dat de afnemer of recyclaar de meerprijs voor de technologie wil betalen.
De komst van de fabriek, die in 2023 operationeel moet zijn, is geen toeval. De EU zet in op minder plastic, onder andere door een verbod op wegwerpplastic. De duurzaamheidsfocus van Europa maakt het een interessant gebied voor Amerikaanse techbedrijven die in Silicon Valley allerlei high-tech oplossingen bedachten. Uitbreiding in Europa is van grote strategische waarde voor Loop, vertelt oprichter Daniel Solomita in het persbericht. Afvalverwerker Suez probeert zoveel mogelijk van het ingezamelde afval een hoogwaardig tweede leven te geven en zamelt afvalstromen ook apart in. In 2019 verwerkte het bedrijf 450.000 ton plastic en produceerde het 150.000 ton gerecycled materiaal.
Miljarden flessen per jaar
Hoe groot de fabriek uiteindelijk wordt, hangt van een heleboel dingen af. Maar Suez en Loop zetten hoog in en denken aan een maximumcapaciteit van 4,2 miljard flessen per jaar. Daarmee zou het de grootste recyclingfabriek ter wereld zijn. Door zoveel flessen te maken van gerecycled plastic besparen Loop en Suez 180.000 ton CO2 in vergelijking met flessen gemaakt van ‘vers’ plastic.