MaGie Creations introduceert cracker uit bierrestanten

Publicatie: 5 sep 2023 | Update: 5 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Smullen van een knapperige cracker die gemaakt is op basis van draf (NL: bierbostel), een restproduct van diezelfde Cristal waar je van geniet? Brouwerij Alken-Maes, het bedrijf achter Cristal, maakt het mogelijk. De Cristal Cracker heeft een cheddar chili smaak, is proteïnerijk (18%), vezelrijk (7%) en suikerarm (2%), en wordt geproduceerd op basis van draf. Draf werd vroeger gebruikt als veevoeder, maar voortaan herwerkt MaGie Creations die voor Cristal tot een product voor menselijke consumptie. Een duurzaam initiatief dat (een beetje) bijdraagt tot het terugdringen van Earth Overshoot Day tot later in het kalenderjaar.

De Cristal Cracker is beschikbaar in een twintigtal Belgische horecazaken die Cristal serveren, van circa 1 tot 30 september 2023. In Nederland is de Cristal Cracker verkrijgbaar onder de naam Brewlicious Bites.

Duurzaam pilootproject met kans op uitbreiding

Earth Overshoot Day? Dat is de datum waarop de mensheid alle biologische hulpbronnen op aarde voor het hele kalenderjaar (al) heeft opgebruikt. Dit jaar valt die op woensdag 2 augustus. Kijk je naar de individuele ranking per land, dan doen slechts een handvol landen het nog slechter dan België – onze Country Overshoot Day dit jaar was 26 maart. Eén van de manieren om die dag later in het jaar te laten vallen, is door meer voedsel te produceren met eenzelfde aantal natuurlijke hulpbronnen.

Volgens Meesterbrouwer Cristal doen zij dit nu voor het eerst door een cracker te creëren met een restproduct uit hun eigen bierproductie. Tot voor kort werd draf voornamelijk verwerkt tot veevoeder. Die tijd lijkt voorbij. Bestel je in september 2023 een verfrissende Cristal? Dan krijg je er gratis een portie smaakvolle Cristal Crackers bij. De knapperige structuur en cheddar chili smaak zijn de perfecte combo met hun Cristal. Onder collega’s vallen ze alvast enorm in de smaak. Indien de hapjes ook bij het grotere publiek aanslaan, kunnen ze deze duurzame pilot uitbreiden in de toekomst.

Samen minder (nieuwe) grondstoffen consumeren

Volgens MaGie Creations is consumeren ze als maatschappij tijdens een kalenderjaar minder grondstoffen dan de aarde in 365 dagen kan voortbrengen, zodat de planeet zich kan herstellen en wij er geen roofbouw op plegen. MaGie Creations is trots om Cristal draf te upcyclen tot een heerlijke versnapering. Met dit pilootproject doen ze samen een bescheiden duit in het zakje om de voetafdruk van voedselproductie te verlagen, en Earth Overshoot Day later te laten vallen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!