Mangoboter van mangopitten duurzamer in cosmetica

Publicatie: 9 mrt 2023 | Update: 9 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In Nederland worden jaarlijks vele tientallen tonnen aan mango’s weggegooid. Drie ondernemers slaan de handen ineen om de pitten van deze mango’s te verwaarden tot een circulair product: Yespers, Kusala en Bio-aNAlytix van Biezen. En wat blijkt? Mangoboter gemaakt uit mangopitten is een goede vervanger voor palmolie, een product dat veel gebruikt wordt in cosmetische producten.

Circulaire vervanger van palmolie

Palmolie wordt in allerlei producten gebruikt, van cosmetica tot voedsel. Voor de aanleg van palmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt. Dit leidt tot allerlei problemen: biodiversiteit neemt af, bedreigde diersoorten zoals orang oetans verliezen hun leefgebied, ontbossing leidt tot meer CO2 uitstoot en de plantages en pesticides zorgen voor watervervuiling, om er maar een paar te noemen. Dit alles leidt weer tot sociale problemen, omdat het leefgebied van de lokale bevolking ernstig aangetast wordt. Een vervanger voor palmolie is dus hard nodig. Yespers, Kusala, Bio-aNAlytix van Biezen en BlueCity denken voor gebruik van palmolie in cosmetica deze oplossing gevonden te hebben, in boter gemaakt van mangopitten. Bovendien kan dit circulair geproduceerd worden: mango’s zijn niet alleen in Nederland, maar wereldwijd een grote afvalstroom.

De innovatie van dit ketenproject kan dus ook een grote internationale afvalstroom oplossen en effectief inzetten. Dit is essentieel: de lineaire economie heeft zijn beste tijd gehad, laat de planeet aan alle kanten weten. Om naar een circulaire economie te gaan, zullen ze grondstoffen veel slimmer moeten inzetten. Het consortium is gemotiveerd om de pitten die nu worden verbrand te verwaarden tot onder andere vetten en zo een bijdrage te kunnen leveren aan vermindering van wereldwijd gebruik van palmolie in cosmeticaproducten.

De pioniers

Het consortium in dit ketenproject bestaat uit drie ondernemers, uit de voedingsindustrie, de biotechnologie en de cosmetica industrie. Stefan Baecke werkt al jaren met mango’s. Zijn bedrijf Yespers is een circulaire onderneming uit Den Haag die heerlijke mangospread maakt van mango’s die anders zouden worden weggegooid. Zijn team heeft al diverse soorten onderzoek gedaan naar een verwaarding van de pitten. Nick van Biezen is fermentatie expert. Zijn bedrijf Bio-aNAlytix van Biezen is gevestigd in BlueCity Lab. Hij hoopt te komen tot een biologische manier om de pitten te verwaarden, niet via zware chemie, maar door de inzet van schimmels en enzymen.

Karin Berkhoudt is de oprichter van Kusala. Haar bedrijf heeft een serie Circulaire Zeep Tegen Verspilling gelanceerd die zoveel mogelijk met reststromen wordt geproduceerd, zoals reststroom olijfolie, olie uit koffiedik, olie van afgekeurde avocado’s en regenwater. In haar zeep verwerkt ze mangoboter die momenteel uit Dominicaanse Republiek komt. In dit project hoopt ze dat ingrediënt te kunnen vervangen door lokale circulaire mangoboter uit de pitten die nu worden verbrand.

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!