MDF-houtresten gerecycled via Wood Loop

Publicatie: 20 feb 2024 | Update: 11 mrt 2024

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Medium Density Fiberboard (MDF) kon niet gerecycled worden, maar vanaf 1 maart 2024 kan dit wel via het Wood Loop inzamelingssysteem. Hier worden de vezels opnieuw gewonnen voor de productie van nieuwe MDF-platen.

Door een uitvinding van Unilin Panels is het recyclen van MDF nu uitvoerbaar. De MDF-platen worden eerst bevochtigd met stoom, vervolgens  worden de platen verwarmd en hoge druk gezet als een snelkookpan. Zo komen de vezels als popcorn los. We gebruiken deze vezels als grondstof voor nieuwe MDF. Unilin is het eerste bedrijf wereldwijd dat dit op industriële schaal mogelijk kan maken en doet dat in de fabriek in Bazeilles in Frankrijk.

Wood Loop werkt samen met branchevereniging Koninklijke CBM, houtleverancier Baars & Bloemhoff en producent Unilin Panels uit België. Het doel van Wood Loop is om via de effectieve en kortste weg, de houtresten bij alle meubelmakers in Nederland op te halen en te recyclen. De Interieurbouw en Meubelindustrie verwerkt ongeveer 200 kiloton aan MDF per jaar. Dit is 32% van de totale afvalhoutstroom (635 kiloton) die per jaar wordt verwerkt in de productie van meubels en interieurs.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!