Michelin gaat zelf banden recyclen

Publicatie: 20 apr 2020 | Update: 15 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Bandenfabrikant Michelin wil zelf meer grip krijgen om banden te recyclen zodat ze de grondstoffen opnieuw kan gebruiken. Michelin kocht daartoe aandelen van een Zweedse start-up om dit proces op gang te brengen. Met de wetenschap dat er jaarlijks zo’n 1 miljard banden vervangen worden en het feit dat Michelin zichzelf als meer duurzaam bedrijf ziet, is het logisch dat één van ’s werelds grootste bandenfabrikanten zich meer gaat toeleggen op het recyclen van al dat rubber. Op 15 april 2020 nam Michelin 20% van de aandelen over van het Zweedse bedrijf Enviro voor een bedrag van circa € 3 miljoen.

Enviro, een uit 2001 daterende Zweedse start-up, ontwikkelde een proces waarmee er met een minimale energie weer grondstoffen gewonnen kunnen worden uit banden. De grondstoffen die zo weer vrijkomen uit dit band-recyclingsproces zin onder meer roet, pyrolyse-olie, staal en gas.

Doel is bandrecycling te versnellen

Het doel van deze samenwerking tussen Michelin en Enviro is de bandrecycling te versnellen. Er zal onder meer een nieuwe fabriek gebouwd worden waar de banden gerecycled worden. Waar en wanneer de fabriek klaar is, maakt Michelin later in 2020 bekend.

Al het bovenstaande zou bij Michelin passen in haar ‘alles duurzaam‘-visie. Daartoe zal Michelin in de nabije toekomst nog meer stappen ondernemen. Op vergelijkbare wijze nam Michelin in 2017 ook al een bedrijf over, Leigh Technologies, een bedrijf dat hightech-micropoeders ontwikkelt van gerecyclede banden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!