Modiform: ‘Recycling zit in ons dna’

Publicatie: 9 sep 2022 | Update: 9 sep 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De materialenkringloop rond maken, dat is waar Modiform al jaren naar streeft. En daar is het bedrijf dat kweek-en transporttrays en potten en packs voor de tuinbouwsector maakt, inmiddels al heel ver mee. Modiform gebruikt vrijwel alleen nog maar gerecycled kunststof. Maar het sterk groeiende bedrijf heeft meer ambities.

Modiform werd begin jaren 80 opgericht door Jan van Heugten sr als een voortzetting van PJ Recycling, het bedrijf waarmee hij kunststof afval verwerkte tot herbruikbaar granulaat. Van Heugten was zijn tijd dus al ver vooruit met zijn familiebedrijf waar hij inmiddels is opgevolgd door zijn beide zonen, Jan en Dick. Duurzaam ondernemen zit echt in het dna van Modiform, het is de kracht van het bedrijf, vind de directeur. Van gerecyclede kunststof granulaat korrels kun je hele mooie producten maken. Alleen moet wel de juiste mix gebruikt worden, want plastic kan niet oneindig gerecycled worden. Dan loopt de kwaliteit terug. Daarom wordt al het granulaat hier getest, want het eindproduct moet natuurlijk goed zijn.

Met dat eindproduct is Modiform marktleider in Europa en levert het aan klanten in ruim vijftig landen. Het heeft meerdere vestigingen waar in totaal zo’n 350 mensen werken en waar 24 uur per dag wordt geproduceerd. In Leusden worden er kweektrays gemaakt, in Scherpenzeel potten en transporttrays en in Roosendaal folie. Verder is er in Renswoude een opslaglocatie en in Frankrijk een fabriek waar ze met een andere techniek, spuitgieten, wat stevigere potten maken.

GEEN AFVAL, MAAR GRONDSTOF

In de fabrieken worden er gewerkt met volledig recyclebare afvalstromen. Afgekeurde producten en restmateriaal gaan in de shredder en daar wordt weer granulaat van gemaakt voor nieuwe producten. Omdat een groot deel van de producten recyclebaar is, worden die na gebruik weer zo veel mogelijk teruggehaald bij klanten. Kwekers krijgen ook een vergoeding voor het materiaal dat terugkomt, want dat heeft waarde. Voor hun is het geen afval, maar grondstof.

HORIZON2025

Om de duurzame ambitie van Modiform steviger vorm te geven heeft het Horizon2025 ontwikkeld, een strategie waarbij het bedrijf ernaar streeft om in 2025 geen nieuw plastic meer te gebruiken in het productieproces. Ook wordt hierbij gekeken naar zaken als energieverbruik en transport. Twee jaren geleden zijn zij begonnen met Horizon2025, waarmee ze duurzaamheids- en rendementsverbetering willen realiseren. Hun personeel, klanten en partners spelen hierin een essentiële rol. Verbinding tussen collega’s is daarbij belangrijk en daarom begonnen ze verschillende uitwisselingsprojecten. Daarnaast zijn ze gestart met een vitaliteitsprogramma voor collega’s, want ze willen slim én gezond blijven werken.

INNOVATIE

Samenwerking, innovatie en het delen van kennis zijn van belang om het sluiten van de materialenkringloop te realiseren. Dan gaat het om het detecteerbaar maken van materialen, zodat hun producten teruggehaald kunnen worden uit het pmd afval. Of door minder kunststof te gebruiken bij bepaalde producten of het ontwerp aan te passen, zoals bij hun zeshoekige potten waardoor je er meer per vierkante meter in de kas kan plaatsen. Met dit soort oplossingen houden hun business developers en hun afdeling product management zich volop bezig. Zo introduceerden ze onlangs ook nieuwe verpakkingen van papierpulp voor online bestellingen van consumenten. Die potten kunnen bij het oud papier, maar zijn ook composteerbaar en kunnen zelfs gewoon mee de tuin in. Van design en productie tot recycling, zij hebben echt alles onder één dak.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!