Nederlandse bio-LNG-fabriek geopend

Publicatie: 15 okt 2021 | Update: 21 sep 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Met een druk op de knop is op 15 oktober 2021 officieel de eerste bio-LNG-installatie van Nederland in gebruik genomen. Met deze primeur hebben initiatiefnemers Nordsol, Renewi en Shell een volgende stap gezet in het verduurzamen van het goederenvervoer over de weg. De verwachting is dat de nieuwe fabriek naar schatting 3,4 kiloton per jaar zal produceren. Er wordt voorgekomen dat er een uitstoot van meer dan 14,3 1 kiloton aan CO2 zal plaatsvinden. Dat is voldoende voor 13 miljoen kilometers op de weg.

Bio-LNG wordt gemaakt van organisch afval, niet van fossiele bronnen. Daarom maakt bio-LNG het mogelijk om op korte termijn de CO 2 -uitstoot te verminderen . Ook heeft de brandstof een lagere stikstofuitstoot dan diesel en zorgt voor een schonere verbranding. Bio-LNG kan ook worden gebruikt in bestaande LNG-motoren. Voor opslag en distributie kan gebruik worden gemaakt van de groeiende LNG-infrastructuur in Nederland en in heel Europa.

Circulaire samenwerking

De bio-LNG-fabriek van Nordsol wordt gebouwd op het terrein van Renewi in Amsterdam Westpoort. De drie initiatiefnemers hebben elk hun eigen aandeel in de productie van biobrandstof. Renewi zamelt door heel Nederland organisch afval in, zoals verlopen producten van supermarkten. De recycler verwerkt het afval vervolgens en zet het om in biogas in eigen vergisters. De nieuwe bio-LNG-fabriek van Nordsol verwerkt het biogas tot bio-LNG. Shell stelt deze bio-LNG voor haar klanten beschikbaar bij LNG-tankstations in Nederland. Daarnaast wordt bij de productie van bio-LNG CO 2 uit het biogas gehaald en vloeibaar gemaakt voor hergebruik in kassen.

Nederland heeft ongeveer 260 ‘traditionele’ biogasinstallaties. De meeste hiervan kunnen geschikt gemaakt worden voor de productie van bio-LNG. Met de technologie van de biogasfabriek van Renewi in Amsterdam kan bio-LNG ook op veel andere plekken in het land worden geproduceerd. De partners verwachten dat dankzij de bouw van nieuwe fabrieken de beschikbare hoeveelheid bio-LNG in 2025 maar liefst vertienvoudigd zal worden. Door ook zelf bio-LNG in te zetten bij het inzamelen van dit afval, maakt Renewi de cirkel rond.

Shell wil klanten helpen om duurzamer te zijn en investeert fors in de energietransitie. Om dit mogelijk te maken werken Renewi en Nordsol samen. Bio-LNG is de volgende stap in het verduurzamen van de ladingsector. Dankzij deze samenwerking kan er in de logistieke sector een schoner alternatief aangeboden worden, te beginnen bij het goederenvervoer over de weg en uiteindelijk ook het zeevervoer.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!