Nederlandse Fishing for Litter viert 20 jarig bestaan

Publicatie: 14 aug 2022 | Update: 23 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De regeling Fishing for Litter, begon ooit als een klein lokaal initiatief van drie Nederlandse havens. In mei 2021 vierde zij hun 20-jarig jubileum! Omdat het rondgetal was, werden de festiviteiten gehouden in de stad waar het begon: Den Helder.

In 2016 is de regeling Fishing for Litter door OSPAR vastgesteld en opgenomen in het Regionaal Actieplan. Vervolgens werd het in 2019 opgenomen als “passief opgevist afval” in de nieuwe Europese Richtlijn Havenontvangstvoorzieningen. Vanaf 2022 zal deze richtlijn nationaal van kracht worden en van toepassing zijn op alle EU-kustlidstaten.

Als onderdeel van de viering werd een nieuw ontworpen jubileum ‘Big Bag’ gepresenteerd in een symbolische handeling om de geschiedenis en het blijvende succes van Fishing for Litter te markeren. Tijdens de EU Maritime Days hebben de voorzitter van KIMO Nederland en Belgie en uitvoerend secretaris, de speciale editie ‘Big Bag’ overhandigd aan de Nederlandse minister van Infrastructuur en Waterstaat. Vervolgens werd het doorgegeven aan de EU-commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij. Beide politici prezen het belang en de impact van de regeling.

Het succes van Fishing for Litter wordt mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanningen van vissers, havens, afvalinzamelaars en lokale, regionale en nationale autoriteiten. De regeling is momenteel al actief in 9 EU-lidstaten en binnenkort zullen er meer landen toetreden. Gelukkige verjaardag aan ‘Fishing for Litter’ en hartelijke felicitaties aan KIMO Nederland en België.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!