New Born Rubber ontwikkelt een revolutionaire techniek om rubber te recyclen

Publicatie: 2 sep 2022 | Update: 12 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In Grootegast komt een bedrijf dat een revolutionaire techniek heeft ontwikkeld om rubber te recyclen. Het bedrijf, dat New Born Rubber heet, gaat onder hoge druk autobanden en binnenbanden van fietsen omzetten in herbruikbaar materiaal.
Om het procedé verder te ontwikkelen investeert Europa 1,1 miljoen euro in het bedrijf en stelt de provincie bijna tweeëneenhalve ton beschikbaar.

New Born Rubber is uw partner als het gaat om verantwoord recyclen van gebruikte autobanden, vrachtwagenbanden etc. Ze zijn een nieuwe speler in de markt die op grote schaal afvalbanden inneemt. De vestiging is in Kootstertille. U kunt banden bij New Born Rubber brengen, ook kunnen zij containerbakken voor de afgedankte banden bij uw bedrijf plaatsen. Deze bakken worden op afspraak of op aanvraag opgehaald.

Nadat de banden zijn opgehaald, worden ze op hun site gesorteerd. De banden die in aanmerking komen voor een tweede leven worden apart opgeslagen en doorgestuurd naar bedrijven die de banden vernieuwen. De overige banden worden verkleind zodat ze het kunnen gebruiken als grondstof voor het proces.

New Born Rubber heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen een proces ontwikkeld om uit gevulkaniseerd rubber een nieuw homogeen rubber te maken. Dit is een nieuwe ontwikkeling voor de rubberindustrie. Wij zien onszelf als een aanvulling op de recycling wereld voor de rubberindustrie. Hiermee sluiten we de circulaire keten. Op dit moment zijn we druk bezig met het doorontwikkelen van het rubber naar de specifieke wensen van de klant.

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol is enthousiast: ‘Gebruikt rubber kon tot nu toe niet worden teruggewonnen tot een opnieuw te gebruiken gebruiken product, maar met deze revolutionaire vinding kan dat wel. Dat is geweldig nieuws, omdat we met een enorme hoeveelheid rubberafval in onze maag zitten waarvan we eigenlijk niet weten wat we ermee aan moeten. Nu verbranden we het of we maken er korrels van voor op kunstgras voetbalvelden, dat hoeft straks dus niet meer.’ De technologie is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Nieuw en elastisch rubber

New Born Rubber maakt straks een nieuw en elastisch rubber dat op industriële schaal kan worden omgezet tot grondstoffen en nieuwe producten. Het bedrijf en de provincie verwachten dat er veel nieuwe banen gaan ontstaan en dat het een grote bijdrage levert aan de oplossing van een groot milieuprobleem.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!