Een nieuw distributiecentrum op het XL Businesspark in Almelo wordt het grootste circulaire distributiecentrum van Nederland. Het beton, gebruikt voor de constructie, bestaat voor een groot deel uit secundaire grondstoffen die zijn vrijgekomen uit de demontage van een oude woonwijk. Daarnaast is het gebouw aan het einde van zijn leven zo af te breken dat er geen afval overblijft.
Het gebouw is gemaakt in opdracht van logistiek dienstverlener voor de fashion, lifestyle en elektronica-industrie Bleckman. Het bedrijf wil toekomstige generaties niet opzadelen met (sloop)afval en besloot een pand te laten bouwen dat volledig circulair is. VDR Bouwgroep uit Deventer pakte de klus op. Dit bouwbedrijf kwam in 2018 met de circulaire bouwformule Nexteria voor distributiecentra en magazijnen.
Circulair beton
Beton bestaat uit zand, grind, cement en water. Natuurlijke, primaire zand- en grindbronnen raken langzaam uitgeput. Ook schoon water is niet oneindig beschikbaar. Het produceren van cement kost veel energie, vooralsnog afkomstig van fossiele brandstoffen. In plaats van uitsluitend zand en grind uit winningen te gebruiken, maakt Rouwmaat ook zelf grind- en zandvervangers. Dat maken ze van beton dat vrijkomt uit oude woonwijken en bedrijfspanden. Rouwmaat breekt het beton tot de gewenste korrelgrootte, zeeft het zand eruit en wast het betongranulaat. Van het zand, brekerzand genoemd, het granulaat, cement en regenwater maken ze nieuw beton.
Deze bewuste omgang met grondstoffen levert volgens Rouwmaat een veel lagere milieubelasting op. En bovendien kun je beton op deze manier oneindig vaak recyclen, waarbij geen afval ontstaat. Precies wat Bleckmann en VDR Bouwgroep willen bereiken met hun nieuwe pand.