Nieuw fabriek gebouwd door Xycle om niet-recyclebaar plastic te herbruiken

Publicatie: 21 jul 2022 | Update: 15 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het Nederlands bedrijf  Xycle heeft een techniek ontwikkeld waarmee niet-recyclebaar plasticafval tóch hergebruikt kan worden. De eerste fabriek komt in de Rotterdamse haven en moet in 2023 operationeel zijn. Daarmee wil het bedrijf ieder jaar 20.000 ton plasticafval een tweede leven geven.

Minder dan een kwart van al het plasticafval op de wereld kan gerecycled worden. De rest belandt op de vuilnisbelt of wordt verbrand. Het Nederlandse bedrijf Xycle ontwikkelde een techniek waarmee ze het niet-recyclebare plastic tóch kunnen hergebruiken.

Xycle, een joint venture van NoWit, Patpert Teknow Systems en Vopak, werkte de afgelopen veertien jaar aan de nieuwe techniek, waarmee niet-recyclebaar plastic omgezet wordt in een nieuwe grondstof. Het gemengde plastic wordt verhit zonder dat er zuurstof bij komt. Het verbrandt dan niet, maar het valt wel uit elkaar en kan dan weer ingezet worden als nieuwe grondstof.

Eerste fabriek in 2023

De eerste fabriek komt te staan in de haven van Rotterdam. Xycle verwacht in het derde kwartaal van 2022 de omgevings- en bouwvergunning te ontvangen. Daarmee hoopt het bedrijf direct te kunnen starten met de bouw van de installatie.

De fabriek kan 20.000 ton gemengd plastic omzetten in 20 miljoen liter vloeibare pyrolyse-olie. Daardoor heeft de petrochemische industrie – de tak die zich bezighoudt met de verwerking van aardolie – minder fossiele grondstoffen nodig bij de productie van nieuwe kunststoffen. Bovendien draait de Xycle-installatie op de brandstof die de machine zelf produceert.

Minder nieuwe grondstoffen

Door plastic op deze manier te recyclen zijn niet alleen minder nieuwe grondstoffen nodig, maar is ook de CO2-uitstoot een stuk lager dan wanneer gemengd kunststofafval verbrand wordt, zoals nu veel gebeurt.

Op termijn wil Xycle de capaciteit uitbreiden tot zo’n 100.000 ton plastic per jaar. Om dat te realiseren, wil het bedrijf wereldwijd fabrieken neerzetten

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!