Op industrieterrein Oudehaske in Heerenveen komt een nieuwe fabriek die olie gaat winnen uit kunststofafval. Volgens initiatiefnemer Nico Vos kan dit bedrijf, genaamd Bluecycle, jaarlijks 16,5 miljoen liter olie winnen uit het restafval van kunststoffen. Die stromen komen onder meer van afvalverwerker Omrin, maar ook van andere bedrijven uit Noord-Nederland.

Het omzetten van het restafval tot een nieuwe grondstof gebeurt via het zogeheten pyrolyse-proces. Daarbij wordt de kunststof in een installatie zuurstofvrij tot 450 graden verhit. De fabriek gaat volcontinu draaien en levert dus werk voor ongeveer dertig personen. Volgens Vos wordt een dergelijk terugwinsysteem al in Nederland toegepast met autobanden. In diverse Europese landen wordt met pyrolyse ook al olie uit kunststoffen gewonnen.

Het verhittingsproces kost volgens Vos niet veel extra energie, omdat de vijf installaties draaien op energie afkomstig van reststroom. Tegen het Friesch Dagblad zegt hij: “Alleen bij het starten van de installaties is gas nodig. Als het proces eenmaal op gang is, gebruiken we zo’n vijftien procent van de energie die vrijkomt voor de pyrolyse.”

Het bedrijf is in gesprek met Omrin om reststromen af te nemen die nu nog in de afvaloven REC in Harlingen verdwijnen. “Wij zien hier zeker grote mogelijkheden”, zegt woordvoerder Jelmar Helmout. “Wij zijn zelf vooral bezig met het recyclen van plastic naar plastic. Dit is een aanvullende techniek die een reststroom kan gebruiken die wij nu verbranden. Wat Bluecycle wil doen, is een optimalisering van recyclen.”

Volgens Vos is in de omgeving van Heerenveen genoeg afval te vinden om de vijf ovens, die jaarlijks 3500 ton per stuk kunnen verwerken, te vullen. “Toen ik vijf jaar geleden de eerste plannen voor Bluecycle opstelde, moest ik nog 25 tot 40 euro per ton betalen. Nu krijg ik geld toe als ik het afval afneem. Zeker nu China geen plasticafval uit het buitenland afneemt, zijn enorme overschotten ontstaan.”

Van de olie die wordt teruggewonnen kan kunststof worden gemaakt, maar deze kan ook als brandstof worden gebruikt. Vos: “Vooral voor de scheepvaart is dit een schoon alternatief voor de stookolie die ze gebruiken.”

Er ligt een vergunningaanvraag voor de fabriek bij de provincie. Vos denkt dat de eerste olie over een half jaar geproduceerd kan worden.

Gerelateerd