Nieuwe grondstoffen uit ingezamelde oude groepenkasten Circolektra

Publicatie: 17 mrt 2023 | Update: 17 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

5 fabrikanten die in 2023 hun handen ineengeslagen hebben onder de naam Circolektra om afgedankte, oude groepenkasten en verdelers in te zamelen, te recyclen en te hergebruiken als grondstoffen voor nieuwe groepenkasten.

Circolektra is opgericht door fabrikanten ABB, Attema, Eaton, Hager en Schneider Electronic en heeft Circospin aan boord als ketenregisseur. Samen met groothandels, installatiebedrijven, sloopbedrijven, netwerkbeheerders, paneelbouwers en overige professionele organisaties, gaan zij zich inzetten voor de inzameling en circulaire verwerking van oude groepenkasten en verdelers.

1 miljoen kilo

Door de energietransitie en bijbehorende elektrificatie belandt er volgens het consortium jaarlijks meer dan 1 miljoen kilo aan oude groepenkasten op de afvalberg. Daarnaast worden oude en onveilige groepenkasten en verdelers regelmatig doorverkocht zonder goedkeuring of garantie van de producent, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Door het gecontroleerd inzamelen van oude groepenkasten en verdelers stelt het consortium de oude producten centraal te kunnen verzamelen, sorteren en de hoogste mate van circulariteit te kunnen geven. Het gaat om tienduizenden oude kasten per jaar waarvan waardevolle onderdelen en grondstoffen zo veel mogelijk ingezet zullen worden voor de productie van nieuwe groepenkasten. Deze remanufacturing gebeurt ook voor componenten zoals automaten en aardlekschakelaars die waardevolle metalen bevatten.

Oude groepenkasten en verdelers kunnen door installateurs ingeleverd worden bij inzamellocaties verdeeld over heel Nederland. Hier worden deze gecollecteerd en vervolgens vervoerd naar de sociale werkplaats waar ze gedemonteerd worden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!