Nieuwe Limburgse fabrieken die van afval waterstof maken

Publicatie: 23 jan 2023 | Update: 23 jan 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Huishoudelijk afval dat na inzameling en sortering niet wordt gerecycled belandt nog vaak in de verbrandingsoven. Energiebedrijf RWE hoopt met project FUREC (Fuse, Reuse, Recycle) een deel van dit niet-recyclebaar huishoudelijk afval te gebruiken voor de productie van waterstof.

Huishoudelijk afval worden pellets

FUREC bestaat uit twee installaties. De eerste moet gebouwd worden in het Limburgse Zevenellen. In deze ‘voorbehandelingsinstallatie’ moet straks jaarlijks 700.000 ton niet-recyclebaar huishoudelijk afval worden omgezet in brandstofpellets. Dit zijn samengeperste en gedroogde korrels ter grootte van een vinger.

CO2 afvangen

Deze pellets worden vervolgens vervoerd naar de tweede fabriek, die gebouwd zal worden op het Limburgse industrieterrein Chemelot. Daar worden de pellets onder langdurige en extreme hitte vergast, waardoor de moleculenstructuur wordt afgebroken; een vorm van chemische recycling. Wat overblijft zijn koolstof atomen en waterstof.

De CO2 die bij het proces vrijkomt wil FUREC afvangen en opslaan. Op den duur ziet het ook mogelijkheden om deze CO2 weer opnieuw te gebruiken als grondstof voor de industrie.

Waterstof voor de industrie

FUREC verwacht jaarlijks zo’n 54.000 ton waterstof te produceren. Een deel hiervan zal gebruikt worden om industriële processen op Chemelot te verduurzamen. Hiermee kan het aardgasverbruik van Chemelot met meer dan 280 miljoen kuub verminderd worden. Dit komt overeen met de helft van het jaarlijkse binnenlandse gasverbruik in Limburg en staat gelijk aan een CO2-reductie van 400.000 ton per jaar. Daarnaast zal de waterstof worden getransporteerd naar industriële bedrijven in Rotterdam en het Ruhrgebied.

Investeringsbesluit in 2024

Volgens de woordvoerder van RWE zullen ze zich de komende periode vooral focussen op het aanvragen van de juiste vergunningen. Ook zullen ze gesprekken voeren met de afnemers van de waterstof en praten ze met afvalwerkers die hun het afval moeten leveren. Begin 2024 wordt dan het definitieve investeringsbesluit genomen.

In de achtertuin

Bij de bouw en het ontwerp van de fabrieken wil RWE nadrukkelijk af van het ‘not in my backyard’ principe. Ze bouwen geen pretpark of Louvre, want het blijft een fabriek. Maar wel een fabriek die in balans is met de omgeving. Verder is alles erop gericht om geur en overlast tot een minimum te beperken. Ze willen de fabrieken zodanig ontwerpen dat mensen het ook op eigen gelegenheid kunnen bezoeken, zodat ze kunnen zien hoe het proces in zijn werk gaat. De gedachte is dat je dit zonder overlast in je eigen achtertuin zou kunnen zetten.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!