Nieuwe warmteleiding van Twence in gebruik door Grolsch

Publicatie: 25 dec 2022 | Update: 23 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Vanaf december 2022 maakt de Grolsche bierbrouwerij gebruik van duurzame warmte van Twence. Een primeur, want het is het eerste bedrijf dat rechtstreeks duurzame warmte van Twence ontvangt in de vorm van warm water en dit inzet voor industriële processen, zoals het opwarmen van pasteurs en spoelmachines. De brouwer zet hiermee opnieuw een grote stap in haar energietransitie ambitie om een klimaatneutrale brouwerij te worden. De warmteleiding werd feestelijk in gebruik genomen in aanwezigheid van onder andere de commissaris van de Koning in de provincie Overijssel en burgemeester van Enschede.

Volgens de Managing Director Koninklijke Grolsch wordt door de ingebruikname van de warmteleiding hun CO₂-emissie verminderd met 72% – zo’n 5.500 ton per jaar – en zijn zij in staat om in 2022 grotendeels over te schakelen van fossiele energie naar duurzame energie. Maar wat dit project éxtra bijzonder maakt is de circulariteit: het afgekoelde water dat hun brouwerij verlaat wordt weer gebruikt voor het verwarmen van woningen in Enschede. Bovendien geven ze door de komst van de warmteleiding hun biogas een andere bestemming: het wordt opgewerkt naar groen gas dat via het regionale gasnet wordt geleverd aan 700 Twentse huishoudens. Het is een win-win.

De directeur van Twence geeft aan dat warmte in deze periode een groot goed is. Daarom is het erg belangrijk dat ze met elkaar die warmtetransitie in Twente gaan realiseren. De duurzame warmte, geproduceerd uit niet-herbruikbaar afval, wordt bij Grolsch nuttig ingezet voor het verwarmen van spoelmachines voor bierflesjes en voor gebouwverwarming. En hier stopt het niet. Ze gaan deze warmte inzetten voor het verduurzamen van industrie en meer dan 100.000 woningen in de regio.

Warme groene band

Vanuit de al bestaande warmteleiding vanuit Twence naar Enschede is een uitkoppeling gerealiseerd naar de bierbrouwerij. De daadwerkelijke aanleg van deze aftakkende warmteleidingen is in 9 maanden gerealiseerd. Bijzonder was het doortrekken van de 550 meter lange leiding van de Marssteden naar Grolsch-zijde onder de A35 door. Deze warme groene band tussen Grolsch en Twence, verbonden door twee warmteleidingen van ongeveer 1,3 km lang, zorgt voor duurzame warmte en is toekomstbestendig.

Duurzame regio

De burgemeester van Enschede gaf als boodschap aan dat we samen met elkaar de opwarming van de aarde moeten beperken. Ook in Enschede en Twente zetten ze zich daar volop voor in. Dat doen ze met slimme innovaties en krachtige samenwerkingen. De samenwerking van Grolsch en Twence is daar een prachtig voorbeeld van dat hopelijk ook andere bedrijven inspireert duurzame keuzes te maken. De commissaris van de Koning in de provincie Overijssel is trots dat twee toonaangevende bedrijven in de regio echt werk maken van duurzaamheid en daarmee verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van toekomstige generaties. Er liggen grote uitdagingen op hun bord, maar samenwerkingen als deze laten zien dat ze die uitdagingen aan kunnen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!