NNRGY recycled olifantsgras tot verpakkingsmateriaal

Publicatie: 9 feb 2017 | Update: 23 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In 2014 verkocht NNRGY al het eerste papier zonder daarbij bomen te kappen. En sinds 2014 zijn er een aantal toepassingen bij gekomen, zoals bio-afbreekbaar plastic zonder olie en beton uit de 3D printer. Met deze alternatieve grondstoffen uit olifantsgras (miscanthus giganteus) kunnen vele producten worden gemaakt, van verpakkingsmateriaal voor groente of fruit tot aan een dashboard in je auto. Er komen wel verschillende grondstoffen op de markt. Er worden inmiddels vier nieuwe bedrijven opgericht voor de productie.

Om daarnaast te kunnen voldoen aan de toenemende marktvraag naar duurzaam materiaal, plant NNRGY nieuwe arealen Miscanthus Giganteus, oftewel Olifantsgras aan. De rietachtige grassoort vormt de natuurlijke kern voor alle duurzame grondstoffen van NNRGY. De snelgroeiende gewassen worden in Nederland verbouwd op grond die anders ongebruikt blijft. Dit maakt het een milieuvriendelijk en marktconform alternatief voor traditionele grondstoffen. Het gras neemt bovendien grote hoeveelheden CO² per hectare op.

Olifantsgras wordt zo genoemd omdat het zo hoog is dat een Olifant zich er in zou kunnen verstoppen. Het gewas heet eigenlijk Miscanthus Giganteus en dat is een zogenaamd C4-gewas. Dit betekent dat het zeer efficiënt is in het vastleggen van CO2. Tot wel 4x zoveel als een bomenbos. Het heeft een hoge biomassaproductie. Vergeet die naam Miscanthus Giganteus maar gelijk, want Olifantsgras is trending! Sinds 2012 plantte initiatiefnemer Van Gilst met zijn bedrijf NNRGY Crops al 20 hectare van het gewas op braakliggende bouwgrond en verkocht al 2000 kilo papier van olifantsgras. Hij is echter continu op zoek naar nieuwe toepassingen. De focus van NNRGY ligt nu op het maken van high-tech bouwmaterialen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!