OK Meander gestart met hergebruiken van inpakmateriaal

Publicatie: 23 sep 2022 | Update: 10 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De OK van Meander Medisch Centrum is vanaf juni 2022 gestart met het gescheiden inzamelen van het inpakmateriaal van de instrumentennetten. Het gaat hierbij om de doeken die om de instrumentensets zitten. Deze worden in een schone ruimte op de OK uitgepakt, waardoor de doeken schoon blijven en geschikt zijn voor recycling.

De operatiekamers zijn grootverbruiker van plastic materialen en zijn verantwoordelijk voor zo’n kwart van al het afval in het ziekenhuis. Hierbij valt te denken aan OK-jassen, afdekmateriaal, verpakkingsmaterialen, medische instrumenten, slangetjes en afvalzakken. De OK heeft daarom een eigen Green Team dat zich bezighoudt met de verduurzaming van de werkzaamheden op de operatiekamers. Het gescheiden inzamelen van de doeken is hier een mooi voorbeeld van. Volgens een lid van het Green Team OK, is dit een nieuwe initiatief dat ontzettend goed ontvangen is op de OK. Iedereen is zeer gemotiveerd om afval te scheiden en op die manier een bijdrage te leveren aan een groenere OK. En het is helemaal leuk dat ze hierbij samenwerken met Amerpoort.”

Amerpoort verzorgt dagbesteding in Meander voor een actieve groep van jongvolwassenen en volwassenen met een licht tot matige verstandelijke beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. De cliënten doen servicegerichte werkzaamheden, bijvoorbeeld in het restaurant van Meander en ondersteunen onder andere bij de patiëntcatering en in de linnenkamer. Daar zijn nu werkzaamheden voor de OK aan toegevoegd. Volgens Amerpoort vinden de cliënten het ontzettend leuk dat ze voor de OK werken. Zij halen de doeken op, verwijderen plakkers van de doeken en vouwen ze vervolgens netjes op. Hun cliënten komen hierdoor ook in andere delen van het ziekenhuis en worden regelmatig herkend. Dat maakt het voor hen ontzettend leuk.

Van doek tot stoel

De doeken zijn gemaakt van polypropyleen. Dat is een mooie plasticsoort die oneindig gerecycled kan worden, waardoor deze soort een hoge waarde heeft. Van de doeken worden eerst granulaatkorrels gemaakt en deze kunnen als grondstof voor nieuwe producten gebruikt worden. Eén van de producten die hiervan gemaakt wordt, zijn stoelen voor scholen en ziekenhuizen. PreZero heeft in Erasmus MC een test gedaan met het apart inzamelen van deze doeken en dat bleek een groot succes. Ze zijn blij dat Meander deze stap zet en ondersteunen ze daar graag in.

Verduurzaming Meander Medisch Centrum

Meander voert een stevig milieubeleid. Duurzaamheid staat daarin voorop maar ook het voldoen aan wettelijke milieuregels. Meander wil energie besparen, minder CO2 uitstoten en meer afval hergebruiken. Ook kijkt het ziekenhuis hoe het gebruik van de auto teruggedrongen kan worden en verspilling van voedsel verminderd kan worden. Tot 2050 wil het ziekenhuis de eigen CO2-uitstoot met minstens 95% verminderen. Dit betekent dat Meander veel energie gaat besparen en daarnaast onderzoekt of het eigen energie duurzaam kan opwekken. Waar dit niet lukt, wordt duurzaam geproduceerde stroom ingekocht.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!