Oud grind van spoorwegen krijgt tweede leven in beton

Publicatie: 18 aug 2022 | Update: 18 aug 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Recycler Rouwmaat verwerkt het afgedankte grind van de spoorwegen in CO2-arm beton. Na onderhoud aan het spoor tussen Winterswijk en Zutphen, krijgt het oude grind dat bij de werkzaamheden werd afgevoerd hiermee een tweede leven.

Volgens de directeur van Rouwmaat leent het oude spoorgrind zich erg goed als vervanging van het grind dat normaal wordt gebruikt in beton. Het bedrijf, dat niet alleen recyclet maar ook zelf beton maakt, bespaart met het gebruik van het spoorgrind CO2.

Volgens Rouwmaat is de wereldwijde beton-industrie verantwoordelijk voor 5% van de CO2-uitstoot. Nederland doet het al aanmerkelijk beter met 1%. Maar de lat móet hoger. Dat doen we door gerecycled materiaal toe te passen in ons beton. Denk aan betonpuin dat we zorgvuldig uitsorteren uit (onze eigen) circulaire sloopprojecten en nu dus spoorbasalt (spoorgrind). Ook perken we het vervuilende aandeel cement steeds verder in door alternatieven te gebruiken. En we maken ons beton al sinds 1999 met regenwater, in plaats van leidingwater.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!