Oude dekbedden en hoofdkussens in te leveren voor recycling bij IKEA

Publicatie: 17 mrt 2023 | Update: 17 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

IKEA Nederland start aan het begin van 2023 een pilot voor de recycling van hoofdkussens en dekbedden. Consumenten kunnen hun oude dekbedden en hoofdkussens – ongeacht het merk – inleveren bij alle IKEA winkels in Nederland. Met deze pilot onderzoekt het Zweedse woonwarenhuis de mogelijkheden voor een gesloten kringloop van materialen waarbij dons, veren en synthetische vullingen worden gereinigd en gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe producten. IKEA voerde de pilot al uit in Duitsland en België en hoopt het recyclingproces wereldwijd te kunnen opschalen. Het is een belangrijke stap binnen de ambitie van IKEA om in 2030 volledig circulair te produceren.

Gesloten kringloop

Consumenten mogen alle hoofdkussens en dekbedden inleveren, ongeacht het merk en de materialen (dons, veren of synthetisch materiaal). De ingezamelde producten gaan vanuit de IKEA vestigingen naar het Leger Des Heils in Oosterhout. Daar worden de producten gescheiden in dons en veren, synthetische vulling en overig textiel. De materialen worden vervolgens naar verschillende partijen gestuurd voor reiniging, kwaliteitscontrole en verdere recycling. Het dons en de veren zullen opnieuw worden gebruikt in de productie van nieuwe IKEA hoofdkussens en dekbedden. Van de synthetische vulling en het overige textiel worden nieuwe textielproducten en isolatiemateriaal gemaakt voor producten in het assortiment van het woonwarenhuis.

Inleveren stimuleren

Van 16 februari tot en met 9 maart kunnen consumenten hun oude hoofdkussens en dekbedden inleveren bij een IKEA vestiging bij hen in de buurt. In ruil voor de ingeleverde spullen ontvangen consumenten een kortingsvoucher van 15 procent, te gebruiken bij de aankoop van IKEA hoofdkussens en dekbedden. IKEA hoopt zo consumenten te stimuleren zo veel mogelijk gebruik te maken van de recyclingservice, omdat voor het testen en opschalen van het recyclingproces een grote hoeveelheid grondstoffen nodig is.

Recycling of tweede kans

De pilot richt zich op gerecyclede dons en veren afkomstig van post consumer afval, net zoals een aantal andere services die IKEA aanbiedt om consumenten te helpen hun oude spullen te recyclen of een tweede kans te geven. Zo biedt IKEA in samenwerking met RetourMatras klanten de mogelijkheid om hun oude matras te laten recyclen bij de aankoop van een nieuwe IKEA matras. IKEA gebruikt de gerecyclede materialen vervolgens in de productieketen – net zoals het woonwarenhuis dit met de ingeleverde hoofdkussens en dekbedden wil doen.

Circulaire designprincipes

De pilot is een belangrijke stap binnen de ambitie van IKEA om in 2030 volledig circulair te produceren. Dan worden alle IKEA producten volgens circulaire designprincipes ontworpen en uitsluitend gemaakt van hernieuwbare of gerecyclede materialen. Deze producten zijn zo ontworpen dat ze na gebruik een nieuwe functie kunnen krijgen, kunnen worden gerepareerd, hergebruikt, doorverkocht of gerecycled.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!