Oude houten deuren worden nieuwe tafels

Publicatie: 13 mei 2020 | Update: 12 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Door samen te werken met Cartoni Design zorgt Renda-partner Verweij Houttechniek voor het omzetten van laagwaardige afvalstromen in hoogwaardige grondstoffen. Door het hout van oude deuren te recyclen naar hout voor nieuwe tafels wordt 60% van het hout hoogwaardig hergebruikt en de CO2-uitstoot van het eindelevensscenario tot 40% gereduceerd.

Oude deuren

David Verweij, directielid bij Verweij Houttechniek, vertelt dat talloze deuren uit huizen van Nederlandse woningbouwverenigingen momenteel vervangen worden door beter isolerende exemplaren. Dat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, maar ook voor een enorme hoeveelheid oude deuren. Deuren die zij vervangen, worden ontmanteld door Stichting De Terugwinning uit Woerden. Daar wordt op jaarbasis door zeker vijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het hardhout ontdaan van verf, spijkers, beglazing en beslag.

Nieuwe tafels

Het pure meranti en merbau hout, dat tevoorschijn komt, laat het bloed van designers sneller stromen. De schoonheid, de kwaliteit, de sterkte en de variëteit van het hout is al eeuwen inspirerend. Cartoni Design vindt het echter niet meer van deze tijd om hout voor meubels uit de tropen te importeren. Er zijn genoeg reststromen, zoals die van oude deuren die vervangen worden door Verweij uit Woerden, verklaart Marijn Muller, directeur van het design label, die er nieuwe tafels en interieurproducten van maakt.

Samenwerking

Verweij Houttechniek maakt al vijf generaties lang houten deuren, ramen, kozijnen en prefab producten. Met kennis én met liefde voor hout. Als bedrijf dat met jonge designers werkt, kijken ze met bewondering naar de meer dan 135 jaar ervaring van Verweij. Ze zijn trots dat ze een degelijk, duurzaam, maar ook fris en geraffineerd product op de markt brengen. Hun tafels pronken in directiekamers maar ook in interieurs van hippe stylisten. Tropisch hardhout is namelijk het mooiste dat er is. Vooral als het uit Nederlandse woningen komt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!