Papier kan 25 keer worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies

Publicatie: 19 aug 2022 | Update: 26 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De Technische Universiteit van Darmstadt (DE) deed tussen september 2017 en maart 2020 onderzoek naar hergebruik van golfkarton. Dit onderzoek voerde men uit naar aanleiding van de afnemende hoeveelheid verse papiervezel, die in de recyclingcyclus wordt toegevoegd. Voorheen werd altijd een ruwe schatting gemaakt dat papier vier tot zeven keer te recyclen zou zijn. Doordat grafisch papier van verse vezel steeds minder werd gebruikt en de productie van golfkarton toenam, zou er op enig moment een tekort aan oud papier ontstaan. Met het aanzienlijk vaker kunnen recyclen, vingen we dit tekort op. Het oud papier dient immers als grondstof voor nieuw papier; het blijft in de kringloop.

Vrijwel géén kwaliteitsverlies

De universiteit deed een uitgebreid onderzoek naar de eigenschappen van gerecycled golfkarton om te onderzoeken hoe vaak oud papier gerecycled kon worden. Hier kwam uit dat de retentie van vulstof een belangrijke waarde was  voor de sterktewaardes van golfkarton na meerdere recyclingcycli. Verder werd duidelijk dat papier voor golfkarton kon worden gebruikt na 25 keer te hebben gerecycled. En dit zonder noemenswaardige kwaliteitsverlies. Dit betekent dat met de toenemende hoeveelheid golfkarton als zeer duurzaam verpakkingsmateriaal, ze minder hoeven te vrezen dat er op enig moment een tekort aan papier zou ontstaan.

Design for Recycling

Producten die zijn gemaakt van één materiaalsoort (mono-materiaal) zijn eenvoudiger te recyclen. Hoe meer stoffen ze toevoegen aan het papier en karton hoe moeilijker de recycling. Denk aan laminaten, tape en lijmen, geplastificeerd papier en karton. Veel van de genoemde toevoegingen kunnen het recyclingproces verstoren. Al bij het ontwerp van een verpakking kunnen ze bepaalde toevoegingen vermijden. Ontwerper en opdrachtgever kunnen daar uitdrukkelijk rekening mee houden. Dat heet Design for Recycling.

Nederland is koploper op het gebied van de recycling van papier en karton. 87% van dat papier en karton wordt ingezameld en gerecycled en 89% van het in Nederland gemaakte nieuwe papier en karton bestaat uit oud papier en -karton. Gezien de papierschaarste is de combinatie van een hoog inzamelingspercentage en het veelvuldig kunnen recyclen een goede zaak. Laten we dan ook met elkaar ervoor blijven zorgen dat er zo veel mogelijk schoon en droog oud papier weer als grondstof kunnen worden benut.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!