Papieren tasjes van herfstbladeren door Releaf

Publicatie: 7 sep 2023 | Update: 7 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

1 of 23 september, meteorologische of astronomische herfst, de meningen zijn verdeeld over wanneer de herfst nu precies begint. Feit is in ieder geval dat binnenkort de blaadjes weer van de bomen zullen vallen. En dat is goed nieuws voor Releaf. Dit Oekraïense bedrijf maakt namelijk papieren tasjes van … juist, afgevallen bladeren.

Blad uit de stad

Het papier dat Releaf gebruikt voor zijn tasjes, is gemaakt van bladafval uit stedelijk gebied. Nadat de bladeren zijn verzameld, worden ze van hun vuil ontdaan en gedroogd. Vervolgens worden de vezels door een speciale reactor uit de bladeren geëxtraheerd. De pulp wordt verschillende keren teruggespoeld en zo vermengt de vezelige cellulose zich met biologische vulstof. Uiteindelijk wordt de massa verzameld in een papiermachine die het geheel droogt en er rollen papier van maakt.

Verbranding voorkomen

Omdat voor dit proces bladeren uit de stad worden gebruikt, is het niet direct een bedreiging voor ecosystemen, die het nu opeens met minder blad moeten doen. In sommige landen lost het zelfs een probleem op bij afvalverwerkende bedrijven die de bladeren normaal gesproken verbranden. Dit geldt overigens niet voor Nederland, waar het blad meestal tot compost wordt verwerkt.

Zuinig

Het maken van papier uit bladafval spaart bomen. Bovendien is de productie zuinig met energie en water. Volgens Releaf is er slechts een derde van de energie nodig die bij standaard papierfabrieken wordt gebruikt. Ook berekende het bedrijf dat de reguliere papierindustrie vijftien keer zoveel water gebruikt. Ten slotte composteren de tasjes lekker snel. In dertig dagen zijn ze al volledig afgebroken, in tegenstelling tot de 270 dagen die normaal papier nodig heeft.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!