Patagonia gebruikt eerder gerecycled polyester

Publicatie: 17 dec 2022 | Update: 21 dec 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Polyester, een belangrijke vezel in hun lijn, stelt hun in staat om lichtgewicht materialen te maken die snel drogen en voor verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt, waaronder tops voor trailrunning en yogaleggings. Polyester past ook goed bij natuurlijke stoffen zoals katoen. Maar nieuw polyester is afgeleid van aardolie, wat hoge milieukosten met zich meebrengt.

Gerecycled polyester, dat sinds het begin van de jaren negentig verkrijgbaar is, is nu vergelijkbaar met zijn nieuwe tegenhangers. Het gebruik van gerecycled polyester vermindert hun afhankelijkheid van aardolie als bron van grondstoffen, maakt gebruik van afval en vermindert de uitstoot van broeikasgassen tijdens de productie. Bovendien kunnen ze door het gebruik van gerecycled polyester nieuwe recyclingstromen stimuleren voor polyesterkleding die niet langer draagbaar is. Ze boeken hiermee vooruitgang.

Waar ze zijn

Ze begonnen in 1993 met het maken van gerecycled polyester uit plastic frisdrankflessen – de eerste fabrikant van outdoorkleding die afval in fleece veranderde. Bijna 30 jaar later hebben ze gerecycled polyester verwerkt in hun hardshells, boardshorts, fleece en Capilene®-basislagen, en over het algemeen hebben ze nog maar heel weinig nieuw polyester in hun lijn. Ze werken er actief aan om de resterende hoeveelheid om te zetten in gerecycled materiaal.

Voor het herfstseizoen 2022 is 91% van hun polyesterstoffen gemaakt van gerecycled polyester. Doordat ze geen nieuw polyester gebruikten, vermeden ze dat er meer dan 12,3 miljoen pond CO2e in de atmosfeer werd uitgestoten.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!