Plaatsing grootste 3D-geprinte fietsbrug van Nederland

Publicatie: 29 okt 2021 | Update: 14 mrt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In Berkel & Rodenrijs is vanmorgen de grootste 3D-geprinte fietsbrug van Nederland geplaatst. De brug is gemaakt van thermo hardend composiet dat is teruggewonnen uit afgeschreven treinwagons van de Nederlandse Spoorwegen en wieken van windmolens.

De brug is onderdeel van de vernieuwde inrichting van het Berkels Dijkje en daarmee het sluitstuk voor de doortrap route tussen Rotterdam en Zoetermeer. Deze metropolitane fietsroute is er gekomen door een gezamenlijke aanpak van gemeenten en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het traject gaat samen een compleet netwerk van routes in de regio vormen. Fietsgebruik moet zo een volwaardig alternatief worden voor andere transportmiddelen, ook voor woon-werkverkeer.

Meer over de unieke 3D-geprinte fietsbrug

De brug heeft een overspanning van 13 meter. Het project is tot stand gekomen in een samenwerking tussen hoofdaannemer Damsteegt en de bedrijven 10XL, Composite Structures en SPARC. Het toegepaste materiaal maakt het mogelijk om na afloop van de levensduur van 100 jaar volledig hergebruikt te worden voor andere doeleinden.

Andere bijzonderheden zijn dat de verbinding slimme toepassingen heeft. Via glasvezelsensoren worden temperatuur en rek in de constructie gemeten, waarmee patronen en afwijkingen vroegtijdig gesignaleerd worden. Dit maakt het mogelijk preventieve maatregelen te treffen, onderhoudskosten te reduceren en de levensduur van de brug te maximaliseren.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!