Plastic afval grondstof voor fabricage duurzame stadsfietsen

Publicatie: 21 sep 2022 | Update: 15 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De productie van fietsen kan een interessante sector worden om het probleem van het plastic afval wereldwijd aan te pakken. Dat heeft het Duitse bedrijf Igus, fabrikant van een plastic stadsfiets, aangekondigd. Gehoopt wordt tegen eind 2022 een eerste model op de markt te kunnen brengen. Igus wil de productie van het rijwiel wereldwijd aan een aantal goedgekeurde partners toewijzen.

De fiets is ontworpen om een ernstig probleem te helpen aanpakken. De wereld verdrinkt immers in plastic afval. Op stortplaatsen vormen zich grote plastic afvalbergen.

Een deel van het afval komt bovendien in de oceaan terecht en dreigt in de voedselketen terecht te komen. Het product vormt hierdoor een gevaar voor de dierenwereld en de mensheid. Bedrijven moeten dan ook afstappen van het traditionele lineaire economische model en naar een volledig circulaire economie overstappen.

Wereldprimeur

Om deze transformatie te ondersteunen, heeft Igus jarenlang geïnvesteerd in ideeën voor de recyclage van kunststoffen. Het bedrijf kan nu een wereldprimeur presenteren. Voor de eerste keer kan immers de ontwikkeling worden aangekondigd van een robuuste, duurzame stadsfiets die volledig uit kunststof – van het frame tot de lagers en de tandriem – is vervaardigd.

Het bijzondere aan deze nieuwe fiets is dat de gerecyclede versie vooral gemaakt zal worden van wegwerp-plastic, dat oorspronkelijk slechts voor een eenmalig gebruik was bedoeld. Het plastic dat wereldwijd op vuilnisbelten wordt gevonden, blijkt hierdoor in een waardevolle grondstof te veranderen. Het idee voor de plastic fiets kwam tijdens een strandvakantie op. Gedurende gesprekken met een verhuurder van fietsen kwamen een aantal problemen aan de orde. De verhuurder klaagde dat de strandfietsen continu aan zand, wind en zout water werden blootgesteld. Sommige onderdelen van de strandfietsen dienden door de inwerking van deze elementen vaak al na amper drie maanden te worden vervangen. Op die manier werden de kosten van de onderneming gevoelig opgedreven.

Roest onmogelijk

De fiets die door Igus werd ontwikkeld, biedt op die problemen een antwoord. De eigenaars kunnen de fiets in alle weersomstandigheden in de buitenlucht laten staan. Met een tuinslang is het mogelijk om het rijwiel binnen enkele seconden weer schoon te maken. Omdat alle componenten van de fiets van plastic zijn – zelfs de versnellingen – is het risico op roest compleet verdwenen. Alle onderdelen zijn bovendien van geïntegreerde vaste smeermiddelen voorzien. Er moet geen enkele druppel smeerolie worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat zand, stof en vuil zich niet kunnen ophopen en werkende delen kunnen aantasten.

Eind 2022 zou men al beginnen met de productie van een kinderfiets en een stadsfiets. Andere versies, zoals een elektrische fiets, zouden later volgen. Klanten kunnen in de toekomst bij de aankoop van een fiets tussen nieuw plastic of gerecycleerd materiaal kunnen kiezen.

Prijs

Een stadsfiets op basis van nieuwe kunststof zou 1.200 euro kosten. Voor een variant met gerecycleerd plastic zou een meerkost van 200 euro worden aangerekend. Bedoeling is dat partners van Igus wereldwijd in de buurt van stortplaatsen voor plastic een productiesite voor fietsen zouden opstarten. Op die manier kan de ecologische voetafdruk van de technologie nog verder worden verminderd, aangezien de impact van het transport van de grondstof sterk zal worden verminderd.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!