Plastic beter te recyclen met magneten en roze vloeistof

Publicatie: 28 jul 2022 | Update: 23 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De TU Eindhoven verbeterde de plastic recycling dankzij onderzoek van een promovendus. Je kunt plastic scheiden met magneetvelden, maar hoe dat precies in elkaar zat was niet helemaal duidelijk. Nu er meer bekend is wordt het scheiden van plastic gemakkelijker.

Plastic scheiden is ingewikkeld. Er zijn veel soorten plasticafval die allemaal voor andere dingen gebruikt kunnen worden. Daarom onderzocht promovendus Rik Dellaert hoe het makkelijker kan. En dat kan blijkbaar met magneten. Het bedrijf Umincorp dompelt de plasticbrei onder in een pikzwarte vloeistof die bestaat uit vloeibaar magnetisch ijzer. Door magneten boven en onder de vloeistof te plaatsten drijven de lichte stukjes plastic naar boven. De zware zinken gaan naar beneden, waarna ze gesorteerd uit de machine rollen.

Roze vloeistof

Het klinkt ideaal maar de praktijk is complex. Er is turbulentie in de vloeistof en deeltjes botsen tegen elkaar aan, waardoor het sorteren niet altijd soepel gaat. Dellaert onderzocht de turbulentie en de botsing van deeltjes en wist zo manieren te vinden om het proces te verbeteren. Umincorp paste zijn bevindingen meteen toe om het plasticafval in Amsterdam te sorteren.

Maar om iets te weten te komen van wat er in de magnetische vloeistof gebeurt, moest Dellaert eerst het wiel opnieuw uitvinden. In een pikzwarte troebele vloeistof zie je immers niet wat er gebeurt, en kun je dus ook moeilijk de problemen zien. De promovendus maakte een nieuwe vloeistof met mangaanchloride, die doorzichtig roze is en net zo werkt als de zwarte vloeistof. Toen hij het voor het eerst aan collega-onderzoekers liet zien dat de vloeistof werkte, reageerde een ieder verbaasd.

Impact kan groot zijn

Dellaert promoveert op zijn onderzoek en gaat daarna werken bij een bedrijf op het industriegebied naast Eindhoven Airport. Zodra dit lukt dan zullen er twee anderen ook hierop promoveren en dit onderzoek voortzetten. Het doel is om een grotere tank met de doorzichtige vloeistof te maken, zodat het gedrag van plasticdeeltjes daarin nog dichter bij de werkelijkheid in de buurt komt.

De impact van het werk kan groot zijn. Plastic wordt gemaakt van fossiele grondstoffen en is daarom verre van duurzaam. Het verbranden veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Maar door het goed te scheiden kun je goede nieuwe dingen maken, zoals shampooflessen. Met deze techniek kunnen er in hogere mate gesorteerd worden. En betere sortering betekent schonere grondstof voor nieuwe producten. Zo helpt het onderzoek om de circulaire economie een stapje dichterbij te brengen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!