Plastic dat eindigt in gietvloeren en tafels

Publicatie: 3 apr 2024 | Update: 15 apr 2024

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Plastic, we gebruiken dit veel. Omdat recyclen duurder is dan nieuw materiaal, beland het vaak in de verbrandingsoven, terwijl er andere toepassingen voorhanden zijn. Zo verwerkt Next Floors Marton Panis plastic in gietvloeren.

Verzamelen
Het afvalplastic dat Panis gebruikt, komt overal voor, zoals de sausemmers van horecagelegenheden en de hoeveelheid plastic afkomstig uit ziekenhuizen. Ook tuinbedrijven zorgen voor de nodige aanwas. Alle bakken waar de planten in worden vervoerd, nemen ze over om te verwerken.

Verwerken
Het plastic wordt geordend, schoongemaakt en erna vermalen. Dit gebeurd samen met de Brabantse zorginstelling Amarant. Wat overblijft, zijn kleine plastic flakes. Deze worden tot plaatmateriaal geperst, waarvan weer nieuwe producten worden gemaakt.

Diverse toepassingen
In Rijen verwerkt Next Floors het plastic in gietvloeren. Door een speciale coating te ontwikkelen, hebben ze dat probleem opgelost. Deze vinding maakt het mogelijk om plastic in gietvloeren, maar ook in andere toepassingen te verwerken.

Panis doelt op tafels, bureaus en vensterbanken en keukenbladen. Ze werken samen met circulaire keukenleverancier Chainable. Chainable neemt de bladen bij ze af en verwerken deze in de keukens.

Overigens is het plastic in de meubels weer goed te recyclen, het is minimaal zeven keer recyclebaar. Hierdoor gaat het ongeveer 50 jaar mee.

Circulair in 2050
Nederland wil in 2050 circulair zijn, dat betekent dat we in 2030 al 50 procent minder grondstoffen gebruiken. We moeten dus veel recyclen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!