Plastic Pact wil plastic 100% recyclebaar maken

Publicatie: 20 apr 2022 | Update: 21 apr 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Plastic Pact is een samenwerking tussen FrieslandCampina, Unilever, Nestlé, Coca-Cola, Heineken, Albert Heijn, Jumbo, Plus, Lidl, Ekoplaza, ABN Amro, TNO en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deze bedrijven hebben allemaal het Plastic Pact NL ondertekend. De groep is nog veel groter. De gezamenlijke doelstelling is om méér te bereiken met met minder plastic in 2025.

Het Plastic Pact is ontstaan in 2018 in het Verenigd Koninkrijk, als uitvloeisel van de doelstellingen voor een circulaire economie die de Britse Ellen MacArthur Foundation formuleerde.

Photo by Elena Rabkina on Unsplash

De doelen

Het plastic pact heeft vier doelen omschreven. De vier doelen zijn;

  1. Alle plastic verpakkingen en eenmalige plastic producten waar mogelijk en zinvol herbruikbaar, maar in ieder geval 100 procent recyclebaar zijn.
  2. 20 procent minder gebruik van plastic.
  3. Minimaal 70 procent van de eenmalige plastic producten en verpakkingen hoogwaardig worden gerecycled
  4. Alle eenmalig te gebruiken plastic producten en verpakkingen gemiddeld minstens 35 procent recyclaat bevatten, de plastic korrels die gemaakt zijn van ingezameld en gerecycled plastic afval.

Op deze manier willen ze het gebruik van plastic verpakkingen terug brengen tot het miminaal noodzakelijke en wat er gebruikt wordt zoveel mogelijk te recyclen.

Die doelen moeten zijn behaald in 2025. Behoorlijk ambitieuze doelstellingen, maar niet onhaalbaar. Het Plastic Pact bestaat uit bedrijven uit de hele keten, bedrijven die plastic verpakkingen ontwerpen, produceren, inzamelen, sorteren, recyclen en op de markt brengen, hebben het pact ondertekend. Daarnaast zijn er ook branches en kennispartners actief. Elke schakel is nodig om aan die doelen te werken. De deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Innovaties

Steeds meer bedrijven komen met nieuwe innovaties voor verpakkingen waardoor de recycling verder kan toenemen, bijvoorbeeld de verpakkingen voor nootjes. De bakjes hadden voorheen een plastic deksel, nu alleen een flexibel plastic laagje. Ook champignonbakjes zijn van gedaante gewisseld: waar ze eerst blauw waren, zijn ze nu transparant, wat veel beter recyclebaar is. Plastic is een prachtig verpakkingsmateriaal, licht in gewicht, transparant en hygiënisch.
Vervanging van plastic moet meerwaarde hebben, in elk geval minstens dezelfde prestatie geven. Minder plastic en meer hergebruik van plastic. Herbruikbare verpakkingen vragen om nieuwe businessmodellen, zoals de invoering van statiegeld op een herbruikbare beker of maaltijd verpakking. Er zijn zes plasticstromen die ze circulair willen maken, waaronder PET-trays en de stroom gemengde plastics. Die zijn lastig te recyclen en binnen het Plastic Pact worden belanghebbende partijen samen gebracht om dit probleem op te lossen.

Complexe verpakkingen

Er is een hele keten van bedrijven betrokken bij het Plastic Pact en om met zijn allen te zorgen voor verandering is een hele opgave. Daarnaast bieden ook de complexe verpakkingen genoeg uitdaging. Verpakkingen met meerdere laagjes hebben een hele nuttige functie, maar zijn slecht recyclebaar. Hier alternatieven voor zoeken is lastig. Alle partijen in de keten moeten hun uiterste best doen om met elkaar de doelen te halen en dat is voor de een makkelijker dan voor de ander. De frisdrankindustrie doet het al heel goed; er is een goed statiegeldsysteem en de petflessen waarin frisdranken worden verpakt, zijn goed recyclebaar. Ook de wetgeving is vergevorderd op dit gebied. Bedrijven die te maken hebben met multi-layer verpakkingen, zoals soepzakken, hebben het lastiger. Hier moeten echt innovaties gaan plaatsvinden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!