Plastic wegen klaar voor parkeerplaatsen of autowegen

Publicatie: 2 jun 2020 | Update: 16 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In 2018 werd de eerste PlasticRoad ter wereld, een modulair wegdek op basis van gerecycled plastic, aangelegd in Zwolle. Na anderhalf jaar testen, leren en doorontwikkelen is de PlasticRoad klaar voor industriële productie. De PlasticRoad wordt gemaakt van 100% recyclebaar huishoudelijk plastic afval en biedt een oplossing voor waterproblematiek, zowel bij hevige regenval als bij droogte. De resultaten van de twee fietspadpilots in Zwolle en Giethoorn zijn positief.

Drie keer duurzaam

Door de manier waarop de waterberging is geïntegreerd in de losse wegdekdelen kan de PlasticRoad 300 liter hemelwater bergen per vierkante meter. Deze waterberging biedt uitkomst in periodes van extreme regenval en in tijden van droogte, omdat het opgeslagen water langzaam wordt geïnfiltreerd in de bodem wanneer dit nodig is.

Met het hergebruik van huishoudelijk afvalplastic bespaart de PlasticRoad 50 tot 70 procent op CO2-uitstoot ten opzichte van een traditioneel fietspad van asfalt of betontegels. De besparing zit volgens medebedenker Anne Koudstaal vooral in de keten, wanneer ze nu een weg aanleggen, wordt er een berg gesloopt in Frankrijk en Noorwegen – omdat ze hier in Nederland geen rotsen hebben. Al dat zware materiaal moet ook nog hiernaartoe vervoerd worden met zware dieseltrucks.

De overige CO2-reductie zit in het hergebruik van lokaal huishoudelijk plastic afval. Normaal wordt dat verbrand, of ze vervoeren het naar het buitenland. Nu wordt het gebruikt als grondstof. Bij de pilots in Zwolle en Giethoorn was Total de leverancier van het plastic afval, in totaal 2000 kilo uit Rotterdam. En ja, dat moet in de toekomst lokaler, maar het is al winst vergeleken met het verplaatsen van tonnen loodzwaar rotsmateriaal door Europa. Omdat polypropyleen als grondstof zo licht is, valt zowel het vervoer als het productieproces eenvoudig te ‘electrificeren’, wat de lokale uitstoot in woonwijken ook weer terugbrengt.

30 procent van het plastic op aarde

Betekent de PlasticRoad ook het einde van het plastic afvalprobleem? Laten we het zo zeggen: wanneer ze heel Nederland zouden voorzien van PlasticRoad, dan hebben ze 30 procent van de jaarlijkse wereldproductie aan polypropyleen opgebruikt.

Maar het is de vraag of het restplastic uit het buitenland nodig is. Tests lijken uit te wijzen dat een PlasticRoad 50 jaar meegaat. Dat is langer dan een normale weg. Bovendien bestaat een PlasticRoad uit losse componenten die los van elkaar te vervangen zijn en 100 procent recyclebaar, allemaal factoren die het onderhoud nog duurzamer maken.

Microplastics?

Hoe zit het met het gevaar op het vrijkomen van microplastics wanneer ze Nederland straks volleggen met plastic wegen? Ze hebben al in 2015 goed onderzocht hoe ze het vrijkomen van microplastics kunnen voorkomen. Microplastics zijn een relatief nieuw onderzoeksveld, maar wat wel al bekend is: slijtage van schoenzolen en (fiets)banden is een van degrote oorzaken van het vrijkomen van microplastics.

Wat zij hebben gedaan om het plastic in hun wegen robuust te maken is een sterke coating ontwikkelen op het wegdek van de PlasticRoad, waardoor fietsers en andere gebruikers niet direct in contact komen met het plastic in het wegdek. Sterker nog, op dit moment zijn zij zelfs aan het testen hoe ze microplastics van schoenzolen en banden die op hun PlasticRoad terechtkomen – en via regenwater eindigen in hun waterbasins onder de weg – kunnen opvangen en filteren, zodat er via hun wegen geen micorplastics terechtkomen in het grond en -oppervlakte water.

De PlasticRoad is nog volop in ontwikkeling. Maar praktijktesten en onderzoeksdata wijzen nu al uit dat de PlasticRoad ook bestand is tegen zwaar verkeer. Daarmee is de PlasticRoad op dit moment ook al geschikt voor toepassingen als parkeerplaatsen – en op termijn mogelijk ook autowegen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!