PlasticRoad op basis van gerecycled plastic.

Publicatie: 30 dec 2021 | Update: 30 dec 2021

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De PlasticRoad bestaat uit een prefab, modulaire en holle wegconstructie op basis van gerecycled plastic. Door de prefab-productie, het lichte gewicht en de modulaire opbouw van de PlasticRoad is de aanleg en het onderhoud sneller, eenvoudiger en efficiënter uit te voeren ten opzichte van traditionele wegconstructies. In september 2018 is de eerste pilot gestart in Zwolle, in november van datzelfde jaar de tweede in Giethoorn.

Circulaire wegconstructie met een lange levensduur

De PlasticRoad is een circulaire wegconstructie waarbij gerecycled kunststof wordt toegepast als grondstof. De PlasticRoad heeft een significant lagere CO2-footprint mede dankzij de langere levensduur en de daling van transportbewegingen ten opzichte van traditionele wegconstructies. Voor meer info over het concept, bekijk de animatievideo. In september 2018 is de eerste pilot gelanceerd in Zwolle. Het eerste PlasticRoad-fietspad is 30 meter lang en ligt aan de Deventerstraatweg tussen de kruising met de Lindestraat en de Verenigingstraat. De 30 meter plastic fietspad bevat evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. De pilot is bovendien voorzien van diverse sensoren die alles meten wat er met en in de weg gebeurt, zoals de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg. Daarmee is de PlasticRoad ook het eerste smart fietspad ter wereld.

Multifunctioneel met gerecycled plastic

De PlasticRoad beschikt over een holle ruimte die gebruikt kan worden als (tijdelijke) waterberging en daarmee wateroverlast voorkomt bij extreme neerslag. Daarnaast kan de holle ruimte gebruikt worden voor de doorvoer van kabels en leidingen, waardoor graafschades voorkomen kunnen worden. En er zijn tal van andere toepassingen denkbaar, denk aan het eenvoudig installeren van sensoren of het elektrisch opladen van voertuigen. De PlasticRoad is ontwikkeld door PlasticRoad-partners KWS, Wavin en Total. Drie bedrijven, die elk met een eigen inbreng van expertise en ervaring een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van dit innovatieve concept. Voor meer informatie, kijk de video of lees meer op www.plasticroad.eu.

De voordelen van PlasticRoad

-Snelle, eenvoudige en efficiënte aanleg en onderhoud t.o.v. traditionele wegconstructies
-Het antwoord van de wegenbouw op het recyclen van plastic
-Onderhoudsvrij
-Multifunctioneel door de holle ruimtes onder het wegdek, bruikbaar voor de doorvoer van kabels en leidingen of waterberging

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!